• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emma Knyckare, initiativtagare till Statement Festival och Ferhat Tunc. Foto: Frida Winter/Heiko Junge/TT

Ny rapport: Ökad begränsning av konstnärers yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

Antiterrorlagstiftning är en ökande metod för att kontrollera och begränsa konstnärers frihet i sina uttryck, det visar en ny rapport från organisationen Freemuse. Israel, Turkiet och Spanien är några av länderna som till en följd av lagarna fängslat konstnärer under förra året.

Under förra året fängslades 19 konstnärer och tio frihetsberövades som en följd av antiterrorlagstiftningen. Det visar rapporten The State of Artistic Freedom som undersöker konstnärers yttrandefrihet i 80 länder.

Siffrorna från 2018 tyder på att ett ökande terrorhot lett till ny antiterrorlagstiftning, som i sin tur används allt mer frekvent för att begränsa konstnärers yttrandefrihet.

Enligt Freemuse, som står bakom rapporten, var det vanligast att konstnärer tystades när de uttryckte politiska åsikter eller kritiserade regeringen.

– Friheten för konstnärliga uttryck har systematiskt begränsats av olagliga skäl globalt på alarmerande nivåer – och kvinnor, HBTQ-personer och minoriteter blir oftast målet för regeringar, icke-statliga aktörer och sociala medie-företag, säger Srirak Plipat, VD för Freemuse, i ett pressmeddelande.

Fängelsestraff för konstnärer

Några av de länder som uppmärksammas specifikt för att ha dömt flest konstnärer till fängelsestraff är Israel, Turkiet, Egypten och Spanien.

Spanien har under de senaste åren fängslat ett tiotal rappare, varav ett av fallen gäller den omskrivna domen mot den rapparen Valtonyc som dömdes till fängelse för att ha skrivit texter som ansågs håna monarkin och glorifiera terrorgrupper.

Ett annat uppmärksammat fall är som Freemuse tar upp är fängelsedomen mot den turkiska musikern Ferhat Tunc, som under fjolåret anklagades för att ha gjort propaganda för en terroristorganisation på sociala medier.

Portades från Guatemala

Också Sverige förekommer i rapporten. Statement Festival, festivalen för kvinnor, icke-binära och transpersoner omnämns, för att ha blivit fällda av diskrimineringsombudsmannen förra året efter att beskrivit sig som en mansfri festival.

Även händelserna kring när det svenska heavy metal- bandet Marduk nämns under ett avsnitt om artister som portats från att spela i ett specifikt land av dess regering. Bandet förbjöds i höstas från att spela i Guatemala på grund av sina ”satanistiska texter” som ansågs bryta Guatemalas konstitution och kränka landets kristna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.