Vandaliserad sydstatsstaty i Atlanta i USA. Foto: AP/TT

Rapport: Dödade, fängslade och censurerade – oroande utveckling för konstnärlig frihet

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Freemuse har räknat till 553 fall av hot mot den konstnärliga friheten i 78 länder under 2017. Såväl kommuniststater (Kina, Kuba och Venezuela) som västdemokratier (Spanien och USA) utvecklas i en oroande riktning, anser Freemuse.

Det rör sig om 48 fängslade konstnärer, två dödade och ett stort antal förföljelser, hot och fall av censur när Freemuse presenterar sin rapport om den konstnärliga frihetens tillstånd.

Freemuse skriver att de anser att tio länder haft en extra oroande utveckling när det gäller artisters och konstnärers yttrandefrihet under det gångna året: Kina, Kuba, Indien, Iran, Israel, Mexiko, Polen, Venezuela, Spanien och USA.

Regeringar största boven

De som ses som den största frihetsboven är regeringar, som förhindrar konstnärlig frihet genom straff och lagar, men Freemuse pekar även på en växande religiös auktoritet som lägger sig i. Till exempel i Polen ser Freemuse att konst i högre utsträckning ses genom en ”identitetpolitisk och katolsk lins”. Teatrar i landet har enligt rapporten varit extra utsatta, då de blivit en scen för oppositionella åsikter.

Vandalisering och Trumpism

I USA uppmärksammar rapporten två problem i varsin ände av det politiska spektrumet: Trump-supportrar och nationalister som trakasserar konstnärer med anti-Trump-perspektiv å ena sidan och vandalisering och bortförsel av historiska monument (av till exempel sydstatsgeneraler) å andra sidan.

Spanien får kritik för att ha fängslat 13 rappare under 2017 efter en skärpning av den lag som förbjuder ”glorifiering av terrorism” 2015.

Läs hela rapporten här.

Freemuse är fristående organisation som förespråkar och försvarar konstnärlig frihet. Organisationen ägnar sig bland annat åt att övervaka och dokumentera övergrepp på den konstnärliga yttrandefriheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.