• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Ökenfestivalen i Mali prisas. Foto: SVT

Ökenfestival får yttrandehetspris

Uppdaterad
Publicerad

Ökenfestivalen i Mali har tilldelats priset Freemuse Award för kampen för en levande musikscen i landet.

Organisationen Freemuse, som arbetar för musikalisk yttrandefrihet världen över, ger sitt pris till den världsberömda Ökenfestivalen i Mali – Festival au Désert.

Motstånd från extremister

Festivalarrangörerna har sedan starten 2001 kämpat för att hålla tuaregernas musiktradition i det västafrikanska landet levande trots de senaste årens starka påtryckningar från militanta extremister. Priset har tidigare aldrig tilldelats en organisation.

Ökenfestivalen i Mali

– Det är just den här sortens solidaritet och globalt erkännande som hjälper till att sporra vår djupa musikaliska tradition i Mali och Sahel, säger festivalchefen och grundaren Manny Ansa i ett pressmeddelande.

Inställd festival

Årets festival, som var planerad till slutet av februari, har skjutits upp på grund av undantagstillståndet som råder i landet. Den hålls troligtvis tidigast i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökenfestivalen i Mali

Mer i ämnet