TV: Känd ökenfestival i exil

Uppdaterad
Publicerad

Ökenfestivalen i Mali tvingas flytta till Burkina Faso.

Ökenfestivalen i Mali som varje år lockar tusentals besökare tvingas gå i exil. Oroligheterna i landet har ökat och arrangörerna anser att det inte längre är säkert att hålla festivalen i Timbuktu.

Islamistiska rebeller har förbjudit musik och därför ska festivalen istället genomföras som en karavan. Karavanen kommer att resa runt i södra Mali och grannländer och avslutas i Burkina Faso.

Ökenfestivalen i Mali

Sabotage

De senaste åren har situationen i området blivit allt mer ohållbar. Västerländska turister har kidnappats och Ökenfestivalens arrangörer uppger att religiösa extremister har försökt sabotera arrangemanget. Förra året avrådde svenska UD från att åka dit.

– Området är ockuperat och det är rent av förbjudet att lyssna på musik. Att organisera en festival är omöjligt. Som fredsälskande musiker är vi i grund och botten emot krig, säger festivalchefen Manny Ansar.

Reporter: Lydia Farran-Lee

Foto och klippning: Pablo Torres

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökenfestivalen i Mali

Mer i ämnet