• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Ola Söderholm lanserar ny podcast Foto: privat

Ola Söderholm om sin nya podcast: ”Ganska lik Lilla drevet”

Uppdaterad
Publicerad

För en knapp vecka sedan kom nyheten att populära podcasten Lilla drevet går i graven. Nu har Ola Söderholm lanserat sin nya podd Stormens utveckling. Han beskriver den som rätt lik Lilla drevet men med mindre fokus på veckovisa spaningar och mer på övergripande analys.

– Vissa av medlemmarna ur Lilla drevet kommer att medverka, och andra avsnitt bjuder jag in gäster för längre samtal, säger Ola Söderholm om sin nya podcast.

Den ska ersätta den samtidskommenterande podden Lilla drevet, som var en av Sveriges mest populära poddar med i genomsnitt 89 000 lyssnare i veckan.

Mindre kortsiktiga spaningar – mer övergripande analys

Första avsnittet av Stormens utveckling är ett samtal om bland annat Silicon Valleyföretagen och ”internets trasighet” med författaren Johannes Nilsson.

Ett resonerande, djuplodande samtal, likt Ola Söderholms uppskattade prator i Lilla drevet, men ganska olikt föregångarpoddens mix av kvicka spaningar varvat med de mer seriösa analyserna. Tonen är heller inte lika skämtsam. Inte så konstigt, det blir ofta mindre skojfriskt med en inbjuden gäst än i ett fritt samtal med vänner som alla dessutom sysslar med humor och satir.

Tänker du fortsätta i Lilla drevets anda och blanda högt med lågt i nya podcasten?

– Jag tror det, men med lite mer fokus på övergripande analys och längre prator, snarare än att kommentera vad som hände i senaste partiledardebatten, säger Ola Söderholm.

Ödmjuk till framgångarna

Ola Söderholm fick Expressens kulturpris 2018 för sin kulturjournalistiska insats i Lilla drevet. Juryn beskrev honom som ”en unik röst i samtiden som skapar en till synes omöjlig kulturjournalistik: ett ärligt, knivskarpt, roligt och långsamt samtal. Han är de fria tankarnas förnyare och de lilla drevens talesman.”

Själv har Ola Söderholm en mer ödmjuk inställning till framgångarna med Lilla drevet.

– Vi gjorde en bra podd, men jag tror också att vi började vid rätt tillfälle, det var ett nytt format och det fanns ett sug men inte så många poddar att lyssna på. Vi kom inte från noll heller utan Lilla drevet var ett resultat av Sveriges Radios personalpolitik, vi blev ”utsparkade” därifrån. Så vi hade en publik med oss därifrån.

Sållade kritiskt i medieflödet

På kultursidorna, till exempel av f.d. Expressenskribenten Ida Ölmedal (numera kulturchef för Sydsvenskan och HD), har Lilla drevet beskrivits som en rörelse motströms, emot drevet och konsensus. Ett forum där tankar prövas och samtalen tillåts vara komplexa.

Vilket behov i samtiden fyllde Lilla drevet?

– Det finns en allmän trend som pågått de senaste åren att folk blivit mer intresserade av kommenterandet och tjattrandet kring politik, så Lilla drevet var ett barn av sin tid, säger han:

– Men det finns nog också ett ökat behov av någon som kritiskt sållar i medieflödet, bland de många megafoner som det skriks ifrån. Jag har stirrat på twitterflödet i en vecka och processat det åt folk.

Stormens utveckling finns på poddtjänster, och i de kommande avsnitten ska bland annat Liv Strömquist, Jonatan Unge och klimatforskaren och aktivisten Andreas Malm medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.