I 31 års tid har barn och unga i Rinkeby, med ett fåtal undantag, fått besök av Nobelpristagaren i litteratur under Nobelveckan. I år var det den polska författaren Olga Tokarczuks tur, som både fick ta emot publikens jubel och ett porträtt.
– När vi gav det till henne på scen och när hon berättade att hon skulle sätta upp porträttet i sitt hem, man kunde inte tro att det var sant. Det var magiskt, säger Anita Ali Asgar, till Kulturnyheterna.
”Man får gå in i hennes tankar”
Under hela hösten har elever i Rinkeby och Tensta laddat för just den här dagen. De har läst, illustrerat och diskuterat verk av både Peter Handke och Olga Tokarczuk, tankar som de nu delade med sig av inför en stor publik.
– Det kändes nervöst men att hon kollade på mig, värmde mig. Det gjorde mig lite mer taggad och exalterad. Jag ville verkligen gå upp på scen, och jag ville prata med henne, säger Navin Ratnayake och fortsätter:
– Jag läste ju Löparna och det var som att man fick gå in i hennes tankar och känna vad hon tänkte när hon var yngre.
Anita Ali Asgar håller med, när hon läser Tokarczuks böcker känns det som att hon själv är där.
– Jag tycker mest att det är sättet hon får ner sina tankar på papper, hon skapar en målande bild som ändå är så personlig.
”De är riktiga tänkare”
Högst upp på agendan stod mötet och samtalen mellan barnen och författaren. Samtal om både högt och lågt.
– Bara att få träffa alla unga människor – så mycket energi och uppfriskande tankar. De ställde väldigt smarta frågor. De var väl förberedda och reflekterande ungdomar. Riktiga tänkare. Jag är jätteglad. Det här är den bästa dagen för mig på hela Nobelveckan, säger Olga Tokarczuk till Kulturnyheterna.