Nattvarden av Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: AP/TT

Omdiskuterade hbtq-altartavlan i S:t Pauli kyrka ersätts

Uppdaterad
Publicerad

I två veckor fick konstnären Elisabeth Ohlson Wallins uppmärksammade – och omdiskuterade – altartalva Paradiset med hbtq-motiv hänga i S:t Pauli kyrka i Malmö. Nu ersätts tavlan med en kopia av konstnärens minst lika omtalade verk Nattvarden, rapporterar Sydsvenskan.

Kyrkan menade att Paradiset, som beskrivits som Sveriges första hbtq-vänliga altartavla, på grund av sin porträttering av ormen i gestalt av en transperson skulle kunna upplevas som transfobiskt. Därför plockades verket bort från altarrummet hos S:t Pauli Kyrka i Malmö i mitten av december förra året.

Beslutet genererade skarp kritik, inte minst från konstnären själv.

– Svenska kyrkan har ända fram till i dag haft problem med transpersoner, att då ge sken av att de nu bryr sig om transpersoner är ett snedsteg, ett oärligt sätt att ta bort tavlan. De kommer få skämmas inför historien, sade Elisabeth Ohlsson Wallin till Kulturnyheterna.

Ersätts av nytt verk: ”Högst tillfälligt”

Nu har Paradiset ersatts av ett nytt verk av Elisabeth Ohlson Wallin. En kopia av konstnärens målning Nattvarden som ingick i utställningen Ecce Homo kommer istället visas, rapporterar Sydsvenskan. Det i väntan på kyrkorådets beslut rörande huruvida Paradiset ska få hänga i kyrkorummet eller inte.

– Den är tryckt på tyg och uppsatt med en enkel rundstav. Högst tillfälligt är detta i väntan på och om vad som ska ersätta Paradiset, säger prästen Helena Myrstener till tidningen och fortsätter:

– Det är för att visa på vårt fortsatta och oförtröttliga engagemang i frågor som rör hbtq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.