Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind Foto: SVT

”Ömsintheten i mötena är Anders Petersens största resurs”

Publicerad

Under fyra år har fotografen Anders Petersen dokumenterat människor på olika platser i Stockholm. 500 utvalda bilder av många, många fler ställs nu ut på Liljevalchs. ”Snarare än en bild av Stockholm är detta en stor berättelse om människor i allmänhet”, skriver Kulturnyheterna konstkritiker Ingela Lind

Först känns det bedövande. En störtflod av bilder, sammanpressade på väggarna. Jag råder alla att gå ifrån de stora rummen och istället börja i de små, där det blir mer intimt.

Anders Petersen har haft uppdraget att i fyra år fotografera Stockholmare. Femhundra av dessa foton visas nu på Liljevalchs konsthall. Och det bedövande resultatet kommer att bli en hit.

På fotona kryllar folk, på gator, fester och torg. Påklädda eller halvt avklädda — alltid i möten med andra eller med attribut av olika slag. Allt och alla skildras på samma nivå. Det är svartvita bilder, tagna med en liten enkel analog kamera, och stämningen är ömsint snarare än avslöjande.

Ja, ömsintheten i mötena är nog Anders Petersens största resurs. Han har alltid modellerna ”på ta-avstånd”, om det så är på Nobelfesten, på Circus eller någon obskyr nattklubb. 

Det rör sig som en encyclopedisk show kring  Stockholms invånare. Aldrig om utsikter, hus, parker eller kajer. Petersen är en klassisk berättare. Varje bild är laddad av liv, och ibland saknar jag möjligheten att dra efter andan. Sal på sal… Och alla dessa tatueringar! Det kan bli för barockt.

Någon gång undrar jag om han klär av folk masken, eller om han sätter på dem en särskild Anders Petersen-mask. Men så är jag åter fast. Ett sånt myller! Och så mycket kärlek. Snarare än en bild av Stockholm är detta en stor berättelse om människor i allmänhet.

En ny ”Family of Man”, om man så vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.