”Varannan kvinnlig skådespelare säger att hon blivit sextrakasserad på jobbet visar en ny undersökning. Det är Sveriges Radios ekoredaktion som har frågat medlemmar i Teaterförbundet”. Så inleddes Kulturnyheterna den 15 februari i år.
Det borde ha formulerats så här: ”Varannan kvinnlig skådespelare som svarat på Ekots undersökning säger att hon blivit sextrakasserad på jobbet.”
Problemet med Ekots undersökning var att för få svarade. Av de 4477 scenkonstarbetare, alla medlemmar i Teaterförbundet, som fick enkäten svarade bara 1672.
Därmed saknas statistisk representativitet för att kunna säga att varannan kvinnlig skådespelare i hela kåren blivit utsatt för trakasserier.
Men, faktum kvarstår, av de tillfrågade kvinnorna i Ekots undersökning svarade 320 personer att de utsatts för sexuella trakasserier. Det är 12,6 % av de tillfrågade.
Sextrakasserier är därmed vanligare inom teatern än i andra branscher. Enligt Arbetsmiljöverket har 2 % av hela arbetsmarknadens kvinnor utsatts för sextrakasserier.
En tystnadens kultur råder inom scenkonstbranschen. Det har flera vittnat om tidigare. Otrygga anställningsvillkor och ett idogt frilansande bidrar till att få öppet vågar säga till och berätta om sina upplevelser.
Redan före Ekots undersökning pågick en intensiv debatt om sextrakasserier inom teatern. Det har Kulturnyheterna berättat om.
Oskar Anesten