Oppositionen kritisk mot brist på stöd: ”Pandemins effekter sitter kvar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag har den nya regeringen presenterat sin kulturbudget, den första efter två års pandemi som krävt stora stöd till kulturen. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att stöden gjort sitt, medan socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar (S), menar att kulturen fortfarande lider av sviterna av pandemin.

– Vi ser att pandemistödet har varit extremt viktigt och har bidragit till en återhämtning i sektorn. Arbetslösheten är på väg ner och stöden har gjort det de var till för. Det är jätteroligt och vi har i den här strama budgeten kunnat tilldela 40 miljoner till kulturskaparna, säger Parisa Liljestrand.

– Jag noterar att kulturministern under presskonferensen säger att kultursektorn har återhämtat sig, det vet jag inte var hon hittar belägg för. Alla står inför en ytterst svår situation, både med rådande inflation och för att pandemins effekter fortsatt sitter kvar. Publiken har inte fullt ut hittat tillbaka, säger Lawen Redar.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.