Kulturdepartementets utannonserade kulturkanon nämns bara en gång i årets budget och har ännu inte fått någon egen budgetpost. Det framgår dock att en fristående expertkommittée ska ta fram den.
Förra året tilldelades kulturen strax över 10 miljarder kronor, inräknat pandemistöden. I år landar kulturbudgeten på strax över 9 miljarder, 9 031 000 000 kronor.
Fri entré tas bort
Fri entré på de statliga museerna ska tas bort för vuxna över 19 efter årsskiftet, vilket innebär en anslagsminskning på 99 miljoner. Från och med 2024 ska pengar tillföras för att bygga upp det nya museet om Förintelsen.
– Det handlar om prioriteringen i en tuff ekonomisk tid, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) och fortsätter:
– Riksrevisionen konstaterade för flera år sedan att satsningen är underfinansierad och det finns också en risk att man snedvrider konkurrensen mellan privata och statliga museer, det har framför allt gynnat vana museibesökare från Stockholm och turister.
Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges museer, tror att kostnaden riskerar att bli tuff för museerna.
– Det är en hastigt aviserad omställning som kommer att kosta, det här är förändringar som inte görs över en natt. Vi ser i budgeten att det inte finns några medel för förändringen, så kostnaden faller på museerna själva.
Surdegen Kungliga operan
Under presskonferensen fick Parisa Liljestrand även frågan om Kunglinga operan i Stockholm som är i akut renoveringsbehov i miljardklassen. Liljestrand är den femte kulturministern som fått frågan på sitt bord.
– Jag ser fram emot att jobba vidare med frågan, jag började göra det redan dag två och jag avser återkomma inom kort.
Fler förändringar i kulturbudgeten
- En annan ändring som regeringen föreslår är att sänka taket för public service-avgiften - nu sänks det procentuella taket från 1,87 till 1,75 av inkomsten på grund av ett överskott i public service-kontot. Taket i kronor för public service-avgiften 2022 är 1 328 kronor. Det betyder alltså inte ett minskat anslag till public service-företagen.
- Forum för levande historia, som i dag ska informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, får uppdraget att även informera om ”andras brott mot mänskligheten”. Forum för levande historia ska i högre utstäckning fungera demokratifrämjande medan det nya museet om Förintelsen, som planeras, kommer att ha huvuduppdraget att informera om Förintelsen.
- Folkbildningsanslaget föreslås minska från 5,2 miljarder i år till 4,6 miljarder 2023. Budgetposten ”särskildra insatser inom folkbildningen” som används för att stärka kunskaper i svenska och för att främja deltagande i samhälls livet för bland andra asylsökande tas bort på sikt. 2022 tilldelades posten 60 miljoner kronor. Regeringen skriver att anslaget för ”svenska från dag ett” ska ökas med 30 miljoner för 2023 för att hjälpa ukrainska flytkingar och sedan tas bort helt 2024.
- Även bidraget med tolkutbildningen sänks från 60 miljoner 2022 till 49 miljoner 2023.
- Scenkonstinstitutionernas anslag minskar med 3,7 miljoner och ersättningar och bidrag till konstnärer höjs med 40 miljoner för att gå till de stipendier som utannonserades i Tidöavtalet, skriver TT.