En scarf knuten till en knytblus och en skylt som manar till stöd för Sara Danius via #backasara på en fasad vid Stora Nygatan i Gamlas Stan på fredagen. Foto: TT

3 000 personer vill genomföra knytblusdemonstration för Danius

Uppdaterad
Publicerad

Knytblusen har lite oväntat förvandlats till en feministisk symbol i egenskap av Svenska Akademiens avgående sekreterare Sara Danius signum. Till stöd för henne och i protest mot Akademien planeras nu kallade knytblusmanifestationer runt om i landet.

– Det handlar om att visa att kvinnor har en röst och att vi har makt, säger Nina Rung, en av inititativtagarna till knytblusmanifestationen i Stockholm, till Kulturnyheterna.

Initiativet, där deltagarna uppmanas att bära knytblus, sjösattes av kriminologen Nina Rung, debattören och tv- och radioprofilen Cissi Wallin och föreläsaren Kristina Wicksel.

Det som från början var en planerad manifestation utanför Börshuset i Stockholm i anslutning till Svenska Akademiens torsdagssammankomst i veckan har nu vuxit till ett antal demonstrationer i bland annat Göteborg, Malmö och Eskilstuna.

Krisen i Svenska Akademien

Och enligt Nina Rung föddes idén i frustration över att fokus i diskussionen kring Akademien förskjutits från anklagelser om sexuella trakasserier av en person med nära kopplingar till institutionen till att istället handla om huruvida Sara Danius är lämplig på sin post.

–  Vi ville göra en manifestation kring knytblusen – som ju blivit en form av symbol efter att Sara Danius burit den. För det här visar ju hur det verkligen ser ut – hur perspektivet alltid vänds från en mans misstänkta övergrepp till att handla om kvinnors varande eller icke-varande, säger hon till Kulturnyheterna.

Har fått kritik

Men de olika knytblusinitiativ i sociala medier som hittills följt Sara Danius avgång under torsdagen har också fått kritik. Bland annat har Åsa Linderborg i en debattartikel i Aftonbladet påpekat att journalister inte ska vara aktivister och att det än så länge finns för lite kunskap om vad egentligen pågått inom Svenska Akademien för att dra några slutsatser.

Men Nina Rung håller inte med utan säger att det är viktigt att minnas att det är de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot en man med nära kopplingar till Akademien, som ligger till grund för den rådande situationen.

– Visst finns det en jävssituation inom Akademien, men det vi då glömmer är alla övergreppen. Det är varken Frostenson eller Sara Danius som ligger bakom det här – utan en man som under väldigt många år misstänks ha utfört sexuella övergrepp och utnyttjat sina kopplingar till Akademien, säger hon.

”Vi har makt”

Torsdagens manifestation utanför Börshuset i Stockholm har i skrivande stund nära 3.000 anmälda deltagare, medan över 30.000 har sagt sig vara intresserade av evenemanget.

Och enligt Nina Rung visar initiativet hur kvinnors röster är en maktfaktor att räkna med – något som blivit allt tydligare efter höstens metoo-rörelse.

– Det handlar om att visa att kvinnor har en röst och att vi har makt. En röst som vi kan använda och som herrarna i Svenska Akademien och många andra män inte har greppat än, detta trots metoo-rörelsen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet