Sveriges generalkonsul i Istanbul: ”Vi är oroliga” Foto: Kulturdepartementet / SVT

Oro för kulturrådens framtid: ”Rädd att verksamheten läggs ner”

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Sveriges kulturråd är osäker. Fyra av de åtta posterna löper ut vid årsskiftet och några nya kulturråd har inte utsetts av regeringen.

– Vi är oroliga. Kulturråden har en väldigt viktig roll att spela i vår offentliga diplomati, säger Peter Ericson, svensk generalkonsul i Istanbul.

Sverige har idag åtta utposterade kulturråd, men inom kort riskerar fyra stolar stå tomma. I Istanbul, Peking, Berlin och London löper anställningarna ut vid årsskiftet. Några nyrekryteringar har ännu inte påbörjats. Detta här riskerar få stora konsekvenser för svensk kulturexport, befarar ambassadörer, tidigare kulturråd och företrädare för den svenska kulturbranschen.

– Vi är rädda för att det blir vakanser och ett glapp under en lång tid, eller att verksamheten läggs ner helt, säger Peter Ericson, svensk generalkonsul i Istanbul.

Nya regeringen fattar beslut

Tillsammans med sina ambassadörskollegor i London, Peking, Berlin, Pretoria och Washington skickade han i somras ett brev till ansvariga på utrikesdepartementet och kulturdepartementet, något DN tidigare rapporterat om.

I brevet påtalades att den ”kortsiktiga” behandlingen av kulturrådens tjänster kan få ”förödande konsekvenser”.

Vad fick ni för svar?

– Det var ett ganska försiktigt och avvaktande svar. Nya beslut kommer att fattas av den nya regeringen, säger Peter Ericson.

Kostade 23 miljoner

Ett kulturråd kan beskrivas som en kulturdiplomat. Arbetsuppgifterna handlar om att förmedla svensk kultur i världen, ordna utbyten mellan svenska och internationella kulturskapare och bidra med omvärldsanalys.

Att kulturrådens framtid ligger i den nya regeringens händer är ett besked kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) även ger till SVT.

Men flera av de som Kulturnyheterna pratat med befarar att kulturråden är hotade. Inom Regeringskansliet anses de 23 miljoner som verksamheten kostade 2021 vara väl mycket (kulturrådet i Paris borträknat eftersom det finansieras av Svenska institutet).

Vad en ny regering har för planer är oklart. Inget av partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag vill kommentera kulturrådsfrågan just nu.

”Vi får säkert anledning att återkomma efter regeringsbildningen”, skriver pressekreteraren Tom Samuelsson (M) i ett mejl.

Se reportaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.