Sverige har idag åtta utposterade kulturråd, men inom kort riskerar fyra stolar stå tomma. I Istanbul, Peking, Berlin och London löper anställningarna ut vid årsskiftet. Några nyrekryteringar har ännu inte påbörjats. Detta här riskerar få stora konsekvenser för svensk kulturexport, befarar ambassadörer, tidigare kulturråd och företrädare för den svenska kulturbranschen.
– Vi är rädda för att det blir vakanser och ett glapp under en lång tid, eller att verksamheten läggs ner helt, säger Peter Ericson, svensk generalkonsul i Istanbul.
Nya regeringen fattar beslut
Tillsammans med sina ambassadörskollegor i London, Peking, Berlin, Pretoria och Washington skickade han i somras ett brev till ansvariga på utrikesdepartementet och kulturdepartementet, något DN tidigare rapporterat om.
I brevet påtalades att den ”kortsiktiga” behandlingen av kulturrådens tjänster kan få ”förödande konsekvenser”.
Vad fick ni för svar?
– Det var ett ganska försiktigt och avvaktande svar. Nya beslut kommer att fattas av den nya regeringen, säger Peter Ericson.
Kostade 23 miljoner
Ett kulturråd kan beskrivas som en kulturdiplomat. Arbetsuppgifterna handlar om att förmedla svensk kultur i världen, ordna utbyten mellan svenska och internationella kulturskapare och bidra med omvärldsanalys.
Att kulturrådens framtid ligger i den nya regeringens händer är ett besked kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) även ger till SVT.
Men flera av de som Kulturnyheterna pratat med befarar att kulturråden är hotade. Inom Regeringskansliet anses de 23 miljoner som verksamheten kostade 2021 vara väl mycket (kulturrådet i Paris borträknat eftersom det finansieras av Svenska institutet).
Vad en ny regering har för planer är oklart. Inget av partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag vill kommentera kulturrådsfrågan just nu.
”Vi får säkert anledning att återkomma efter regeringsbildningen”, skriver pressekreteraren Tom Samuelsson (M) i ett mejl.
Se reportaget i klippet ovan.