Det senaste året har varit svårt för svensk papperstillverkning. I januari ledde en strejk på det finska pappersbruket UPM till brist på varan. Nu har de höga elpriserna drivit upp priset på produktion till en nivå många förläggare har svårt att hantera.
– Många förlag har ju haft fasta avtal och priser, men det har gått så långt att leverantören har rivit avtalet och hävdat force majeure, säger Kerstin Neld, vd på Sveriges tidskrifter.
Bara det senaste året har ett finskt och två svenska pappersbruk lagts ned. Och i dagarna har ytterligare två svenska bruk gått ut med att de stoppar sina maskiner på grund av att elkostnaderna blivit för höga.
”Svårt att få ihop kalkylen”
– Situationen kan ju bli densamma för de bruk som producerar papper till tidskrifter. Och det är naturligtvis en oro för framtiden. Jag tror att tids nog kommer marknaden hamna i balans, men som det ser ut nu påverkas priserna så otroligt mycket av energipriserna. Det är ett faktum man inte kan styra över.
Och för en papperstidning går det helt enkelt inte att komma undan papperskostnaderna.
– Pappret, beroende på vilken sort man använder, är ungefär femton procent av kostnaden av att göra en papperstidning. Om den kostnaden stiger med uppemot hundra procent påverkar ju det lönsamheten direkt.
Enligt Kerstin Neld ställs ett ökat intresse för tidskrifter mot höjda priser. Förläggarna måste försöka behålla de nya läsarna, samtidigt som de försöker hantera de nya kostnaderna.
– Många jobbar med sina budgetar för nästa år och det kommer bli svårt för många att få ihop den här kalkylen.
I klippet hör du Kerstin Neld förklara vad papperskrisen kommer ha för konsekvenser för tidskrifter i Sverige.