Duon har följt familjerna under ett års tid och har varit i Sverige fem gånger under arbetet med dokumentären. Nu har filmen Life overtakes me, eller, De apatiska barnen som den heter på svenska, nominerats till en Oscar i kategorin bästa kortdokumentär.
Filmen hade premiär på Netflix 2019.
– Att filmen finns där är fantastiskt för familjerna och andra flyktingfamiljer i Sverige. Det kommer att innebära att många fler människor kommer att se den och vi hoppas att den påverkar hur Sverige hanterar flyktingar, sade filmens ena regissör John Haptas på Chicago critics filmfestival 2019.
Gellert Tamas medverkar
För femton år sedan debatterades frågan om de så kallade apatiska flyktingbarnen flitigt i Sverige. En debatt som vaknade till liv igen 2019 efter tidskriften Filters reportage Ohörda rop där två vuxna före detta apatiska barn berättade hur de manipulerats av sina föräldrar att simulera apatin.
Filmen tar inte upp debatterna annat än i en voice-over av journalisten Gellert Tamas som bland annat säger att:
”Det spreds rykten vid den tiden: ’Barnen fejkar det. De bara låtsas att de är sjuka, eller så förgiftar föräldrarna barnen’. Och detta var rykten som spreds av politiker. Men det visade sig att dessa rykten är vad vi kallar för ’fake news’ i dag, propaganda från högerextremister”.
Vill skapa emotionell kontakt med tittarna
John Haptas talade på Chicago critics filmfestival 2019 om att det var viktigt för dem att inte spekulera kring teorier om vad syndromet beror på i filmen.
– Vi ville inte villa bort oss i de många teorier som finns kring vad som orsakar syndromet, varför det finns just i Sverige eller i hur man behandlar det bäst. Vi ville att tittaren skulle få emotionell kontakt med de drabbade familjerna, sade han då.
Hur det går för filmen får vi veta under Oscarsgalan som äger rum natten mellan söndag 9 februari och måndag 10 februari, svensk tid.