Utspridda i Irak finns i dag över 100 nedgångna och övergivna palats från Saddam Husseins regeringstid. Då, på 80- och 90-talen, fungerade byggnaderna som bostäder för diktatorns familj, släkt och partivänner.
De extravaganta palatsen pryddes av dyrbara konstverk, exklusiva mattor och praktfulla fontäner.
– Palatsen symboliserar Saddam Husseins makt och rikedom. Han ville visa hur stark, rik och mäktig han var och att det var han som bestämde. Saddam Hussein identifierade sig med historiska personer som Nebukadnessar II, förknippad med sina palats och Babylons hängande trädgårdar, säger Christian Mühlenbock, arkeolog och kulturarvsforskare.
Plundrades under kriget
I och med USA:s invasion 2003 revs statyer av Saddam Hussein och hans palats plundrades. Flera av dem användes också som amerikanska militärbaser under kriget.
– Nästan alla blev plundrade, det var kanske en typ av revansch. Här har folket lidit och Saddam Hussein har vältrat sig i lyx och flärd, säger Christian Mühlenbock.
Initiativ för att rusta upp
Numera ägs byggnaderna av irakiska myndigheter, efter år av krig och plundringar. Några av palatsen har gjorts om till museer eller universitetsbyggnader. Det i Basra har till exempel blivit ett museum för antikviteter, med ekonomiskt stöd från brittiska kulturskyddsfonder.
Emellertid står majoriteten av byggnaderna står fortfarande tomma på grund av för dyra renoveringskostnader.
Lokala initiativtagare som Saad al-Wazzan vill dock att de rustas upp till kulturcentrum eller museum.
– De här byggnaderna vittnar om Iraks historia. Oavsett om man stöttar eller motsätter sig Saddam Husseins regim ingår de i republikens levda historia, säger han till Reuters.