Övergivna platser ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

Jan Jörnmark, mest känd för sina fotoböcker ”Övergivna platser” och ”Övergivna platser två”, är nu aktuell på Tekniska museet i Stockholm. Med sina bilder vill han visa vad som hänt med byggnader och platser som en gång präglades av energi och framtidstro.

I utställningen vill Jörnmark visa vad som fått så många att flytta till storstadsområdena. Varför dör vissa områden? Varför växer andra i rasande fart?

-I den här utställningen vill jag visa hur digitaliseringen och globaliseringsprocessen påverkat Sverige på kort tid. Landsbygden har tömts medan Stockholm och storstäderna växer i accelererande takt, säger Jan Jörnmark.*

Fyra av tio i storföretag

För 45 år sedan, år 1965, arbetade fyra svenskar av tio i storföretag på olika bruksorter.

På 70- och 80-talen flyttade de unga och välutbildade till storstäderna och lämnade tomma industribyggnader, bostäder och folkparker.

Det är dessa övergivna platser som Jörnmark skildrar med sina tankeväckande foton som nog inte lämnar åskådaren helt utan aha-upplevelser.

Örjan Magnusson

Källa: Tekniska museet

_______________________________

* Enligt Statistiska Centralbyrån har antalet människor som bor utanför tätorterna varit i princip konstant sedan 1960-talet. Samtidigt har befolkningen i tätorter ökat markant. På 1930-talet var det för första gången fler svenskar som bodde i tätorter än svenskar som inte gjorde det. Därefter har skillnaden mellan antalet personer i dessa grupper bara blivit större och större.

Jan Jörnmark

Jan Jörnmark är docent vid Chalmers och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har skrivit flera böcker om internationell företagsamhet och globalisering.

Utställningen på Tekniska Museet i Stockholm med Jan Jörnmarks foton pågår under tiden

20 februari-29 augusti 2010.

Tekniska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.