Den nye chefen för Nationalmuseum presenterades vid en pressträff på torsdagseftermiddagen. Den 53-årige Patrick Amsellem har ett förflutet som kurator på Rooseum i Malmö och på Brooklyn Museum i New York. Sedan 2011 har han varit chef, först på Skissernas museum i Lund och sedan 2020 på Statens konstråd.
– Jag är väldigt tacksam för förtroendet att leda Sveriges främsta kulturarvsinstitution och jag är ödmjuk inför uppgiften, inte minst i det här tuffa ekonomiska läget. Det är viktigt att ta på allvar att det krävs tuffa prioriteringar, sade Patrick Amsellem som samtidigt ville lyfta blicken och se framåt.
– Vi ska se utmaningarna som en möjlighet att göra Nationalmuseum till en riktigt levande mötesplats, sade han.
I förtid
Efter årsskiftet börjar han som ny chef på Nationalmuseum efter Susanna Pettersson som valde att sluta i förtid.
Patrick Amsellem tar över chefskapet för ett museum som inte längre har ekonomi att visa paradverket ”Batavernas trohetsed” av Rembrandt. Under mer än 150 år har målningen hängt på Nationalmuseum vars ledning menar att museet inte har råd att betala den årshyra på 400 000 kronor som ägaren Konstakademien införde 2018.
Samma år nyöppnade Nationalmuseum efter fem års renovering. Publiken strömmade till men museet har ändå dålig ekonomi bland annat på grund av höjda lokalkostnader. I somras skrev den tidigare chefen Susanna Petterson att museet, trots besparingar, framflyttade utställningar och två stängda dagar i veckan, har ”ett strukturellt underskott på 40 miljoner kronor”.
Oklart underskott
I budgeten för 2024 får museet höjt anslag på 10 miljoner kronor, vilket den tillförordnade chefen Per Hedström beskrev som en kompensation för höjda kostnader. Hur stort årets underskott blir var då oklart.
– Vi har ett prognostiserat underskott – det är inte akut på det sättet att det måste lösas i nästa års budget, men på lite längre sikt måste det lösas, annars hamnar vi en akut situation, sade han då.