I dag delas det prestigefyllda polarpriset ut i Konserthuset i Stockholm. En av Polarpristagarna är den excentriske operaregissören Peter Sellars som sätter upp uppmärksammade föreställningar runtom i världen, inte minst samtida tolkningar av gamla operaklassiker.
Sellars har spretig frisyr, ett bullrande skratt och politiska ögon på allt han gör. Kulturnyheterna träffade världsregissören som anlände till Sverige igår kväll.
– Varje gång jag kommer hit tänker jag att här är de coolaste människorna och jag borde komma hit oftare.
Ja, vi väntar på att du ska sätta upp något här.
– Ja, jag måste. Jag är redo, jag är verkligen det, idag är jag redo. Sellars skrattar, ett av många skratt. Det ekar ut i Grand Hotels korridorer.
Allt är politik
Han liknar Jonny Rotten i ”Sex Pistols” med sin uppåtsträvande frisyr. Peter Sellars tittar ut på det gråa regnet som faller och trots att han inte sovit någonting på grund av allt arbete han håller på med bubblar han av glädje. När jag tackar för intervjun avbryter han:
– Skojar du? Vilken fantastisk dag i mitt liv.
För Peter Sellars är allt politik. Den orättvisa värld han ser omkring sig måste in i uppsättningarna. Han gör lite svåra konstmusikföreställningar, ofta i samarbete med den minimalistiske tonsättaren John Adams, men är förmodligen mest känd för sina moderna tolkningar av gamla klassiker.
Parallellt med händelserna i Ferguson
Sellars förundras över hur ett projekt som planerats under lång tid ofta landar mitt i nyhetsflödet. För tillfället arbetar han med svarta dansare i New York som vrider sina kroppar bortom det tänjbaras gräns i en dansform som kallas flexing.
– De här unga afroamerikanerna skapar en ny dansform och de gör de mest osannolika förvandlingar i sina kroppar och du ser den absoluta briljansen av mänsklig kreativitet, inspiration och beslutsamhet att komma åt något som ingen annan tidigare skapat.
”Måste vara gränslöst flexibel”
Arbetet med de unga dansarna har pågått samtidigt som händelserna i Ferguson. Sellars berättar att projektet handlar om unga svarta män som arresteras, sitter i häkten och mardrömmen av att låsas in.
– Tanken att vara ung och svart idag innebär att du måste vara gränslöst flexibel, du måste kunna bli vad som helst – well, det är vad de här killarna gör.
Meningslöst samhälle
Sellars vill inget mindre än förändra världen. Orättvisorna ska utraderas, konsumtionskritikern i honom är övertygad om att konsten kan ge våra liv mening.
– Vi lever i ett samhälle som tömts på mening. Det handlar bara om en konsuments idé om vad lycka är och det har ingen mening.
Årets andra pristagare, den amerikanske blues- och rockartisten, Chuck Berry, kan dessvärre inte närvara vid prisutdelningen i kväll på grund av sjukdom.
Se ett längre inslag med Peter Sellars i kvällens sändning av Kulturnyheterna 19:00.