Eldkvarn väljs in i Swedish Music Hall of Fame. ”För lång och trogen tjänst”, tror bandets sångare och frontman Per ”Plura” Jonsson. Arkivbild. Foto: Johan Jeppsson/TT

Plura om Hall of Fame: Lång och trogen tjänst

Uppdaterad
Publicerad

"Swedish Music Hall of Fame" fyller på med fler stora namn ur svenska musikhistorien. Bland nykomlingarna finns Ace of Base, Refused och Eldkvarn.

Årets invalda artister presenteras på en presskonferens i Norrköping – där medlemmarna i Eldkvarn började spela tillsammans för över 50 år sedan.

– Det är väl för lång och trogen tjänst. Men sen så är det en jäkla massa bra låtar och bra musik också. Det känns kanon. Jag vet inte vilka andra som är med, men jag tror att jag känner de flesta, säger Eldkvarns frontman Per "Plura" Jonsson.

För Jenny Berggren i Ace of Base känns invalet viktigt.

– Musik är ju mitt levebröd. Jag behöver inga utmärkelser för att gå upp på morgonen och sjunga som en liten näktergal. Men när man ändå har krupit över 50 är det roligt att få det här, som en liten guldklocka att hänga på sig för sin gärning. Man har kommit förbi en milstolpe på något sätt, säger hon.

"Nej, ett bra svar"

Berggren turnerar fortfarande runt om i världen med Ace of Bases musik. Men gruppen spelar inte längre tillsammans och har inga planer på det heller.

– Nej, det är ett bra kort svar, säger hon.

– Jag brukar säga att när alla tre, Jonas, Malin och Ulf står och knackar på min dörr så ska jag öppna den. Men jag tror inte riktigt att det kommer att ske.

I somras tog Eldkvarn farväl av publiken med en sista turné, vilket var deras andra avsked på lika många år. Om det verkligen är över nu råder det delade meningar om.

– Brorsan är och hälsar på nu och jag försöker prata med honom om framtiden. Men han är inte så pigg på framtiden. Det är däremot andra i bandet. Själv är jag väl mitt emellan. Men det här är ju det enda man har gjort i hela livet. Ska man bara sluta med det nu? säger Plura.

Stort gäng

I Hall of Fame väljs samtliga bandmedlemmar in, såväl nuvarande som tidigare. I Eldkvarns fall blir det ett stort gäng – med musiker som Curt-Åke Stefan, Liten Falkenholm och Peter Smoliansky som spelade i bandet under tidigare år.

– De har ju slutat av olika anledningar och det är ju vi i bandet nu som burit skeppet framåt. Jag vet inte vad jag tycker om det här egentligen, men det är väl fint att alla ska få vara med, säger Plura.

Fakta: De väljs in i Hall of Fame 2024

Ace of Base

Lisa Ekdahl

Eldkvarn

José González

Refused

Alice Tegnér

Freddie Wadling

Bland tidigare invalda finns Abba, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Entombed, Stina Nordenstam, Looptroop Rockers, Britt Lindeborg, Magnus Uggla.

Tanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att "hylla rikedomen i den svenska musikskatten". De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.