En företrädare för det indiska hindu-nationalistiska regeringspartiet BJP ska ha fått sin tweet flaggad för manipulerad media. Foto: TT

Twitter flaggade ministerinlägg som falskt – fick besök av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Indien ska under måndagen gjort besök hos det indiska Twitter-kontoret efter att sociala medier-plattformen flaggat en tweet skriven av en företrädare för regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) som manipulerad media, detta rapporterar the Guardian.

Spänningen mellan sociala medier-plattformen Twitter och det indiska hindu-nationalistiska regeringspartiet BJP har varit stor sedan twitter hävde avstängningen för hundratals indiska konton med kopplingar till bondeprotesterna efter att regeringen krävt att dessa blockeras.

Nu har situationen eskalerat efter ett oanmält polisbesök hos Twitters kontor i New Delhi. Syftet med besöket var att kräva företaget på information om varför en tweet skriven av Sambit Patra, en talesperson för regeringspartiet, ska ha flaggats som ”manipulerad media” av Twitter.

Patra ska i sitt inlägg ha delat ett dokument med vad som påstås vara den indiska oppositionens plan för att ställa regeringens hantering av coronapandemin mot deras. Oppositionspartiet Indian National Congress (INC) skriver själva i en tweet att de därefter ska ha bett Twitters huvudkontor i USA att stänga av Patras och flera andra företrädare för BJP:s twitterkonton – då oppositionspartiet påstått att dokumentet som delats var falskt.

Polisen i New Delhi uppger för AFP att de besökt kontoret för att informera om tweeten och att besöket var en del i deras rutiner. En representant från Twitter säger till AFP att de inte har några kommentarer angående polisbesöket.

Enligt Twitters användarregler kan ett inlägg bli flaggat som ”manipulerad media” om det innehåller media som videor, ljud eller bilder som på ett bedrägligt sätt framtagits eller manipulerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.