Foto: Margareta Gustafsson Kubista/TT

Politikerna om mediestödet: ”Ett steg i rätt riktning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att mediestödet förstärks med ytterligare 85 miljoner kronor, utöver ökningen med 55 miljoner som de tidigare aviserat, år 2020. De vill även se en ökning med 30 miljoner redan detta år. Nu reagerar Sveriges politiker på det nya förslaget.

Den 1 februari 2019 infördes ett nytt mediestöd med syfte att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet. Det nya stödet fokuserar på att lokal nyhetsjournalistik i svagt bevakade området ska få ett riktat stöd.

Regeringens förslag om att mediestödet utökas med ytterligare 85 miljoner kronor, utöver ökningen med 55 miljoner som de tidigare aviserat, får politiskt medhåll.

”Hela landet ska leva”

Kristdemokraternas Roland Utbult ställer sig positiv till att regeringen adresserar problemet med så kallade vita fläckar. Samtidigt är det viktigt att säkerställa att stödet används på rätt sätt, tycker han.

– Vi håller med om att de vita fläckarna är ett problem och det ligger helt i linje med Kristdemokraternas politik att hela landet ska leva. Jag är bara lite vaksam när det gäller hur de här pengarna kommer användas och vilken effektivitet som finns i förslaget, säger Roland Utbult.

Även, Linda Ylivainio, ledamot i Centerpartiet partistyrelse, välkomnar förslaget.

– Det är välbehövligt. Journalistiken, inte minst på landsorten har ju avvecklats och det är väldigt viktigt att opartisk och oberoende journalistik finns tillgänglig i hela Sverige. Vi är nöjda med förslaget som ligger helt i linje med januariavtalet, säger hon.

Viktigt med oberoende media

Liberalernas Christer Nylander betonar vikten av en stark och oberoende media, men han är osäker på om satsningen är tillräcklig.

– Det händer så otroligt mycket i mediavärlden och det går snabbt. Vi är i ett läge där vi inte ens vet vad som händer imorgon. Därför måste vi hela tiden följa utvecklingen för att kunna ompröva vilka satsningar som behövs.

Aron Emilsson, kultur- och mediepolitisk talesperson​ för Sverigedemokraterna, är tveksam till om det han kallar statssubventioner är rätt väg att gå.

– Vi vill se ett solitt distributions- och teknikomvandlingsstöd och bättre villkor för småföretag, till exempel tidningsredaktioner. Samtidigt måste vi komma till bukt med nätjättarnas marknadsdominans vilket är en av de största anledningarna till att mindre tidningar tappar annonsintäkter och därmed förmågan att stå på egna ben, skriver han i ett mail till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.