Regeringen vill ge ytterligare 115 miljoner till mediestödet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill utöka mediestödet till journalistik i svagt bevakade områden. De vill ge ytterligare 85 miljoner till mediestödet 2020, och vill även se en ökning med 30 miljoner redan detta år.

– Det är avgörande för demokratin, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). 

– Idag har vi tyvärr många platser i landet där det inte finns lokala redaktioner, så kallade vita fläckar, och med ett stärkt mediestöd så möjliggör vi en satsning på lokal journalistik, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). 

Den 1 februari 2019 infördes ett nytt mediestöd med syfte att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet. Det nya stödet fokuserar på att lokal nyhetsjournalistik i svagt bevakade området ska få ett riktat stöd. I juni delades de första stödet ut och då delade Mediestödsnämnden ut drygt 30 miljoner kronor.

Nu föreslår Regeringen att mediestödet ska utökas med ytterligare 85 miljoner kronor, utöver ökningen med 55 miljoner som de tidigare aviserat. De föreslår också en ökning med 30 miljoner kronor redan i år.  

Det här stödet har aviserats sedan tidigare. Varför skickade ni inte in tillräckligt med pengar då? 

– Vi gjorde ju en stor omläggning av mediestödet förra året som trädde i kraft det här året. Och vi vet att med det föränderliga medielandskapet, och med det förändrade sättet som vi konsumerar nyheter på, så ställs inte minst dagspressen under stort ekonomiskt tryck, säger Amanda Lind, och fortsätter:

– Därför är det en viktig sak för mig som demokratiminister att följa utvecklingen noga, och att vi nu gör det här tillskottet både för i år och för kommande år.

– Jag utesluter inte att vi också måste följa utvecklingen framåt. 

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna och Moderaterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.