Tre frågor: Vad kan vi vänta oss av Joe Bidens tal?

Uppdaterad
Publicerad

I dag håller Joe Biden sitt installationstal utan publik, vaktad av 25 000 personer ur nationalgardet. Joe Biden har konsekvent anklagats av politiska motståndare för att vara en dålig talare, men han har andra kvaliteter som kan komma fram under installationstalet, enligt en expert Kulturnyheterna pratat med.

Den 20 januari talar Joe Biden för första gången som USA:s president.

Både under sin kampanj och under tiden som vice president under Obama-regeringen har Joe Biden hamnat i blåsväder för en del ogenomtänkta uttalanden. Han har bland annat ljugit om att ha blivit gripen av polisen för att han försökte träffa Nelson Mandela i Sydafrika på 70-talet och uppgivit att han var vice president vid tidpunkter han inte varit det.

Pekas ut som dålig talare

Av motståndarsidan utmålas han ofta som en dålig retoriker och hans sätt att tala var något Donald Trump genomgående riktade in sig på i sin kritik av motståndaren under presidentvalskampanjen. Trump kallade honom genomgående för ”Sleepy Joe” för att få honom att framstå som trött och sluddrig.

– Talet är slarvigt, det blir många misstag och han kan hålla på för länge, men hans förmåga att kommunicera mellanmänskligt är det som gör honom till en kraftfull politiker säger, Julian E Zelizer, professor i politisk historia vid Princeton-universitet till Kulturnyheterna.

Har varit stammare

Enligt en artikel från Newsweek gjorde sig Biden dock känd främst som en inspirerad talare och en tidningsartikel från 1985 kallade honom ”den mest trollbindande talaren inom det demokratiska partiet”.

Biden har många gånger talat om hur han som barn hade problem med stamning, något han fortfarande kan påverkas av när han talar. I intervjuer har han sagt att det hjälpt honom att inte skynda igenom tal.

Hör Julian E Zelizer berätta om Joe Biden som talare och vilket retoriskt arv Donald Trump lämnar efter sig i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.