• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT & David Giesbrecht/AP/TT

”Polsk filmbransch liknar House of cards”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en blomstrande tid i den polska filmindustrin. Under de senaste åren har polska filmer toppat internationella festivaler och så sent som 2015 vann polska dramat Ida en Oscar.

Men I höstas fick chefen för det polska filminstitutet sparken av kulturministern. Nu upplever filmarbetarna att landets framgångsrika filmindustri är hotad.

– På sistone har Polens filmbransch liknat senaste säsongen av House of cards, berättar Kaja Klimek filmkritiker från Warszawa på tillfälligt besök i Sverige.

Sedan det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa kom till makten 2015, har det stormat ordentligt inom landets kultur- och mediepolitik. På polska museum och medieföretag har huvuden redan rullat, efter att kulturministern sagt sitt. Men det är först de senaste månaderna som regeringen på allvar börjat att lägga sig i filmpolitiken.

– En oro över polsk films oberoende i framtiden, är känslan alla har just nu. Det är lite som en film som ingen vet hur den ska sluta.

Blev livrädd

Filmbråket i Polen började med ett brev till den amerikanska filmakademin. Brevet, som signerades av chefen för det polska filminstitutet Magdalena Sroka, beskrev villkoren för kulturlivet i Polen i negativa ordalag. Det tyckte i alla fall kulturministern, som valde att ge henne sparken. 

– Den polska filmbranschen och övrigt filmfolk blev nog väldigt rädda. Jag blev själv livrädd. När man har en fristående institution som fungerar utmärkt, titta bara på alla utmärkelser, som plötsligt ska göras om till något helt annat, som ingen vet hur det ska bli, säger Kaja Klimek.

Det polska filminstitutet finansierar stora delar av de polska filmer som görs, vilka projekt som kan räkna med stöd i framtiden är därför en ödesfråga för den polska filmscenen berättar Kaja Klimek.

700 polska filmarbetare protesterar

Reaktionerna från den polska filmindustrin, har varit starka. 700 polska filmarbetare, med stjärnregissören Agnieszka Holland i spetsen, ställde sig bakom ett protestbrev mot regeringens beslut. Oroliga för att politikerna nu skulle få ett starkare inflytande över landets filmproduktion.

– När nyheten om Magdalena Srokas avskedande blev känd började folk genast protestera. Folk samlades utanför filminstitutet. Det märks även på Facebook. Grupper bildades, folk tog kontakt med varandra och diskuterade en lösning, berättar Kaja Klimek.

Kalkonproducent tar över

Trots protesterna valdes nyligen en ny chef för det polska filminstitutet, efter att kulturministern fått sista ordet. Det blev en outsider på den polska filmscenen, Radosław Śmigulski, mest känd för att ha varit med och producerat en av de största kalkonerna i polsk filmhistoria. Och frågan är om han kommer att hörsamma regeringen, som sagt att de vill se mer patriotiska storfilmer om polsk historia framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.