Potemkins kvarlevor stulna från I Katarinakatedralen i Cherson. Foto: Wikimedia Commons

Potemkins kvarlevor stulna från katedral i Cherson

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de ryska trupperna lämnat Cherson blir omvärlden varse om förstörelsen och plundringen av staden. Konstverk, skulpturer och ambulanser har försvunnit och i en krypta i Katarinakatedralen, har Potemkins skelett stulits. 

Katarina II lät begrava sin stora kärlek, fursten Grigorij Potemkin i Katarinakatedralen i Cherson 1791. Där har hans kvarlevor vilat i 231 år, tills nu. Efter att de ryska trupperna dragit sig tillbaka från Chersonregionen står det klart att de har tagit med sig även Potemkins benrester.  

– Potemkin har  legat i katedralen under två världskrig. Varken nazister, fascister eller kommunister har rört honom. Han är grundaren av vår stad. Han överlevde till och med revolutionen, säger Andriy i Katarinakatedralen i Cherson.  

Potemkins kvarlevor ska ha flyttats till ryskt territorium, något som bekräftas av rysk militär.  

– Vi har flyttat Fursten Potemkins kvarlevor tillsammans med en staty av honom till andra sidan floden Dnipro, säger rysktillsatte ledaren Vladimir Saldo till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. 

Grigorij Potemkin har en viktig roll i både rysk och ukrainsk historia då han grundade bland annat städerna Cherson, Odessa, och Sevastopol. Han har även givit upphov till  uttrycket ”Potemkinkuliss” och ”Potemkinby” då han påstås ha använt sig av kulisser och falska byar för att ha givit Katarina II uppfattningen att den nyerövrade Krim-halvön blomstrade under hans styre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.