En delad bild som visar två personer. Den vänstra personen står med en hand lyft, iklädd en mörk kostym och slips. Den högra personen talar vid ett podium, klädd i en väst med texten ”DEAN” och en skjorta. Båda verkar vara i olika offentliga sammanhang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du jämförelserna mellan den argentinska presidentens tal, och talet i tv-serien ”Vita huset”. Foto: TT

Presidenten anklagas för att ha snott sitt tal ur tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Argentinas president Javier Milei anklagas för att ha kopierat ett tal ur tv-serien ”Vita huset”. Jämförelser sprids på sociala medier efter att en kolumnist uppmärksammat likheterna i tidningen La Nación.

Argentinas president Javier Milei höll ett tal i september som nu har fått nytt liv. Den libertanianska presidenten anklagas för att ha snott stora delar ur ett tal som Martin Sheens rollfigur höll i den fiktiva tv-serien ”Vita huset”. Tv-serien sändes 1999-2006 och handlar om personalen närmast en påhittad demokratisk president i USA. Martin Sheen spelar presidenten Josiah ”Jed” Bartlet.

Javier Mileis tal har fått stor spridning i såväl sociala medier som i stora medier, bland annat The Guardian.

Argentiska tidningen La Nación skriver att Javier Mileis chefstrateg Santiago Caputo är ”besatt ” av ”Vita huset” och att han ska ha sett hela serien mellan 7 och 9 gånger.

Det är inte första gången likheter mellan tal ur tv-serier jämförs med riktiga politikers tal. Bland annat har Storbritanniens före detta premiärminister Teresa May anklagats för samma sak.

Mexicos president Miguel Ángel Covarrubias anklagades under covid-19 för att ha plagierat ett tal ur en annan tv-serie med politikerfokus, ”House of cards”. Teresa May och Miguel Ángel Covarrubias har nekat till plagiatanklagelserna.

I videon ovan ser du jämförelserna mellan den argentiske presidents tal, och talet i ”Vita huset”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.