Hör SVT:s reporter Per Sinding Larsen om Keith Flints död i klippet. Foto: TT

Prodigys sångare Keith Flint hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren i The Prodigy, Keith Flint, har hittats död i sitt hem i Essex. Det bekräftar bandet i ett uttalande. Keith Flint blev 49 år.

Flint hittades tidigare i dag, skriver brittiska tidningen The Sun. Polisen kallades till sångarens hem efter ett larm om att han var medvetslös. Ambulans kallades till platsen men Prodigy-sångarens liv gick inte att rädda. Polisen har inte gått ut med någon dödsorsak men misstänker inte brott.

– Vi åkte till platsen och sorgligt nog så dödförklarades en 49-årig man på platsen. Hans anhöriga har informerats, säger en talesperson för polisen i Essex till The Guardian.

”Vår bror och bästa vän är död”

The Prodigy bildades i Essex 1990 och hade sin storhetstid under 90-talet med hits som Firestarter, Breathe, Smack my bitch up och No good (Start the dance). Bandets senaste album, No Tourists, kom i november förra året, och de hade precis kommit tillbaka från en turné i Australien och hade flera konserter inbokade i USA i maj.

På bandets Facebook-sida bekräftar bandmedlemmarna dödsfallet och skriver om sin sorg.

”Det är med stor chock och sorg som vi kan bekräfta att vår bror och bästa vän Keith Flint dött. En sann pionjär, innovatör och legendar. Han kommer för alltid att vara saknad.”

På Prodigys Instgramgramkonto skriver bandkollegan och Prodigy-grundaren Liam Howlett:

”Jag är chockad, jävligt förbannad, förvirrad och hjärtekrossad, vila i frid.”

I sociala medier skriver artistkollegor om ikonens bortgång.

”Åh nej, så sorgligt att höra om Keith Flint. Han var alltid så rolig att hänga med och väldigt vänlig mot mig och Tom när vi började göra shower tillsammans. En stor man” skriver Ed Simons i Chemical Brothers på Twitter.

Började som dansare

Flint började som dansare i gruppen, men blev sedermera sångare tillsammans med rapparen Maxim. Han sjöng på hitsinglarna Firestarter och Breathe, som båda nådde nummer ett på singellistan.

Senare i livet kom han att äga ett motorcykel-racinglag, som han även var manager för.

Prodigy slog igenom i samma veva som Chemical brothers och Fatboy Slim och räknas till de viktigaste grupperna inom genren big beat, en typ av elektronisk dansmusik.

Bandet har sålt uppskattningsvis 30 miljoner skivor sedan sitt genomslag på 90-talet. Debutsingeln Charly släpptes i augusti 1991 och blev en hit på rave-scenen. Alla gruppens sju album, utom debuten från 1992, har blivit nummer ett i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.