Den kommande tv-serien ”Naken med Stina Wollter” har kritiserats på grund av att Wollter uttalat sig antisemitiskt i sociala medier. Foto: Hanna Franzén/TT

Programmet ”Naken med Stina Wollter” lyfts ur tablån

Uppdaterad
Publicerad

”SVT har kritiserats för att legitimera antisemitism genom samarbetet med konstnären Stina Wollter i den kommande tv-serien 'Naken med Stina Wollter'. Nu väljer vi att skjuta fram publiceringen på obestämd tid”, skriver Eva Beckman, programdirektör SVT, i ett blogginlägg.

I SVT:s planerade programserie ”Naken med Stina Wollter” skulle kroppsaktivisten och konstnären måla av en kändis utan kläder. Men redan innan det första avsnittet sänts har programmet fått kritik.

Anledningen är antisemitiska uttalanden som Wollter gjort efter 7 oktober-attacken. Hon skrev bland annat att ”Israel systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier” och att Israel ”dödat sina egna på festivalen” och fick då hård kritik av bland annat Svenska kommittén mot antisemitism.

Pausar publiceringen

SVT lyfter nu programmet ur tablån och Eva Beckman skriver i ett blogginlägg på SVT:

”När SVT tog beslutet att producera programmet med Stina Wollter hade det som startade debatten om hennes medverkan ännu inte hänt. I samband med Hamas terrordåd den 7 oktober (2023) spred Wollter vidare uppgifter på Instagram som var klart färgade av en antisemitisk tankemodell. Senare beskrev Wollter det själv som ett misstag och bad om ursäkt. SVT valde att pausa publiceringen. Samtidigt har vi varit måna om programmets idé, en viktig samhällsfråga om kroppsideal där Wollter har ett starkt och mångårigt engagemang”, skriver hon och fortsätter:

”I dagarna har vi blivit uppmärksammade på att det också finns ett senare inlägg från Stina Wollter, också det en vidarepostning, av liknande karaktär. Självklart har detta påverkat vårt beslut.”

Både Stina Wollter och Eva Beckman avböjer att kommentera.

Stina Wollter – konstnär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Mer om kritiken mot Stina Wollter efter antisemitiska uttalanden. Foto: SVT Aktuellt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.