Budgetförslaget lades fram redan i september. Mest pengar, cirka 2,4 miljarder kronor, går till statsbidrag för folkhögskolor. 1,6 miljarder går till den regionala kulturen under 2025. Över tid sänks anslagen till de regionala kulturverksamheterna med 20 miljoner kronor under tre år. Studieförbunden får också sänkta anslag, med 100 miljoner kronor mindre i den kommande budgeten.
Tidningen Magazin K har räknat ut att kulturbudgeten för 2025 innebär att kulturens andel av regeringens totala budget blir 0,65 procent, vilket är den lägsta siffran på över 20 år.
Speglar regeringens prioriteringar
Till Kulturnyheterna skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) att:
”Under nästa år ökar kulturbudgeten med mer än 230 miljoner kr. Anledningen till att kulturbudgetens andel av den totala statsbudgeten ändå minskar är de kraftigt ökade utgifterna på andra prioriterade områden så som försvar, polis och rättsväsende.”
Vidare menar hon att kulturbudgeten speglar regeringens viktigaste prioriteringar; barn, bildning och beredskap.
”Vi prioriterar tidigare eftersatta behov för kulturarvet och gör fortsatta insatser inom minoritetspolitiken. Vi stärker även förutsättningarna för Sveriges kulturella och kreativa branscher för ett vitalt kulturliv och tillför satsningar på barns tillgång till professionell kultur genom Skapande skola.”
Tyst protest i riksdagen
Men kultursektorn menar att minskade anslag innebär att många verksamheter kommer att tvingas lägga ner. Därför samlades representanter för ett 40-tal kulturorganisationer till en tyst manifestation i riksdagens plenisal på initiativ av den nedläggningshotade experimentella teatern Konträr.
– Vi vill uppmana alla partier att stärka sin kulturpolitik. Jag tror att fler politiker och medborgare behöver förstå hur tråkigt Sverige skulle bli utan offentligt finansierad kultur, säger Freja Hallberg som driver Konträr.