• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En klänning som brinner. Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför tändstickan blev den perfekta symbolen för Dansmuseets svåra ekonomiska situation i videon. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Skattelättnader för sponsring ska utredas – samtidigt som kulturlivet tigger pengar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick regeringen ut med att man ska utreda skattelättnader för sponsring. Samtidigt tigger kulturinstitutioner pengar från allmänheten.

Kulturen behöver finansieras på flera olika sätt. Både med offentliga och privata medel, tycker kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Regeringen vill därför utreda om man ska införa avdrag eller skattelättnader för sponsring – det vill säga att företag går in och bidrar ekonomiskt till en kulturverksamhet till exempel.

– Vi ser att det här är en stor och viktig del inom idrottsrörelsen, det är en liten del av kulturen och kanske också på en försvinnande liten nivå. Men vi ser att kulturen skulle må bra av en breddad finansiering, säger kulturministern.

Har diskuterats länge

Men redan för drygt ett decennium sedan, 2013 kallade dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) sponsring inom kulturen för ”framtiden”.

Trots det har kultursponsringen, mätt i 2023 års priser, minskat med 30 procent, från 1073 miljoner kronor till 750 sedan dess.

Kulturinstitutioner i kris

Samtidigt har flera kulturinstitutioner vänt sig till allmänheten för att samla in pengar.

I Malmö har anrika Malmö Amatörteaterforum, MAF, lyckats ta sig vidare tack vare en insamlingskampanj. Även Konsthall Tornedalen och Vasamuseet har tagit till liknande knep. Och att tavlan ”Batavernas trohetsed” kan hänga kvar på Nationalmuseum är tack vare en anonym donation.

På Dansmuseet i Stockholm har man till och med börjat sälja tändsticksaskar för 1000 kronor styck för att samla in pengar. Men också som ett sätt att uppmärksamma kulturlivets behov av ökad finansiering.

– Dansmuseet har det ekonomiskt svårt. Vi kommer behöva stänga för publiken och flytta härifrån till billigare lokaler, säger museichefen Hans Lindholm Öjmyr.

Hör mer om krisande kulturverksamheter och kulturministerns svar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.