Beslutet fattades på Konstakademiens möte på måndagskvällen och beslutet var enhälligt. En anonym donator har trätt in och bidragit med en summa pengar som gör att Konstakademien kan fortsätta att deponera målningen på Nationalmuseum.
”Överenskommelsen har möjliggjorts genom en donation och donatorn vill på detta sätt stödja två viktiga institutioner i svenskt kulturliv. Båda är i behov av ekonomiska bidrag för att vårda och utveckla sina respektive uppdrag. Att Rembrandts verk fortsättningsvis kan visas i Nationalmuseum är avgörande för donatorns beslut”, skriver Konstakademien i ett pressmeddelande.
Hyra på 400 000
Enligt uppgift ska ”hyran” för konstverket fortsatt vara 400 000 kronor per år.
”Batavernas trohetsed till Claudius Civilus” har funnits i Sverige sedan 1700-talet – och lyfts ofta fram som en av den svenska museivärldens verkliga klenoder.
Men i höst har det uppstått debatt kring målningen, som sedan 1864 har hängt på Nationalmuseum i Stockholm. Museet äger nämligen inte konstverket, utan har haft det ”till låns” från Konstakademien – sedan 2018 mot en årlig avgift om 400 000 kronor.
När Nationalmuseums ekonomi blev ansträngd förklarade museiledningen att hyran var för dyr. Då uppstod en diskussion om att Konstakademien i stället skulle låna ut målningen till Rijksmuseum i Amsterdam, där Rembrandts andra paradverk ”Nattvakten” hänger.
Väckte kritik
Förslaget väckte stark kritik, även inom Konstakademien.
Man schackrar med ett av våra viktigaste kulturarv. Det riskerar att bli en kulturskandal som spiller över på Konstakademien men också på Nationalmuseum och kulturdepartementet, sade Carl-Johan Malmberg, som har skrivit en bok om målningen och som själv är hedersledamot i Konstakademien sedan 2016, till TT.