• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hyrestvist om svenskägd Rembrandtmålning – en av Sveriges mest värdefulla

Publicerad

Nationalmuseum riskerar att förlora visningsrätten till en av de mest värdefulla tavlorna i svensk ägo, Rembrandts “Batavernas trohetshed”. Enligt Nationalmuseum är hyran för dyr medan Konstakademien som äger verket anser att kostnaden följer internationell standard.

DN var först att rapportera om tvisten kring Rembrandtmålningen, värd runt 1 miljard kronor.

– Det är en av Rembrandts viktigaste målningar. Den beställdes för rådhuset i Amsterdam på 1600-talet och är hans enda monumentalmålning. Vi vill givetvis ha målningen kvar, det vore tråkigt om den försvinner för en svensk publik, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum till SVT.

Underskott på 10 miljoner  

Tavlan ägs av Konstakademien som sedan 1864 lånat ut den kostnadsfritt till Nationalmuseum. 2018 slöts dock ett avtal som innebar att Nationalmuseum fick hyra tavlan för 400 000 kronor om året. Avtalet går ut i september och Nationalmuseum vill inte förlänga det enligt nuvarande villkor.  

– Vi har inte möjlighet att betala den summa som de förväntar sig. Vår ekonomi är extremt pressad. Vi har ett underskott i år på över 10 miljoner kronor, säger Per Hedström.  

Konstakademin skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att institutionen står fast vid avtalet i sin nuvarande form.  

“Som oberoende institution måste även Akademien ha en stor respekt hur givna medel hanteras och vara ansvarsfull för en sund ekonomi. Konstakademiens ledamöter var tydliga i sitt beslut den 28 maj att depositionsavtalets villkor skulle vara lika de villkor som förhandlats fram 2018”, skriver den ständige sekreteraren Elisabeth Alsheimer. 

Framtiden oklar 

Enligt Akademien är det inte ovanligt att man i internationella sammanhang tar ut en depositionsavgift för utlånad konst. Per Hedström håller inte med.   

– Det finns en praxis i museivärlden att man inte betalar för lån, även vi deponerar ut konst och de avgifter vi tar ut för det är några tusenlappar, säger han. 

Vad som händer nu är oklart. Konstakademien skriver att deras lokaler inte är anpassade till att ta hand om konstverket. De har ansökt om ekonomiskt stöd hos Kulturdepartementet för att fortsatt kunna visa målningen för allmänheten.  

Fakta: ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” av Rembrandt Harmenszoon van Rijn

”Batavernas trohetsed” skildrar den germanska folkgruppens beslut att göra uppror mot Romariket år 69 och alluderar till Nederländernas frihetskrig från Spanien. Tavlan målades kring 1661 och kom till Sverige på 1760-talet. I dag uppskattas den vara värd 1 miljard kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.