Pelle Amberntsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man saknar erfarenhet och kunskap” – hör Pelle Amberntsson, utredare på Myndigheten för kulturanalys om den nya rapporten. Foto: Rita Cruz/SVT

Ny rapport: Utmaningar för kulturverksamheter att öka privat finansiering

Publicerad

Regeringen vill se ökad privat finansiering av kulturen, men Myndigheten för kulturanalys föreslår ett försiktigt tillvägagångssätt. Det enligt en ny rapport från myndigheten som utforskar hur privata aktörer kan bidra mer till den offentligt finansierade kulturen.

Myndigheten för kulturanalys tycker att man ska skynda långsamt och pekar på en rad hinder när det kommer till ökad privat finansiering av kulturen.

Det framgår i den nya rapporten ”Privat kulturfinansiering. Hinder, möjligheter och konsekvenser” från Myndigheten för kulturanalys som regeringen beställt.

Höstbudgeten 2024

Enligt Pelle Amberntsson, utredare på Myndigheten för kulturanalys, är det vanligaste svaret från kulturverksamheter att de saknar tid och resurser för att arbeta strategiskt och långsiktigt med detta.

– Man saknar också erfarenhet och kunskap om hur man arbetar med olika typer av privat finansiering, säger han till SVT.

Hör mer om vad den nya utredningen visar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet