Kulturminister Parisa Liljestrand (M) står framför en vägg med svenska och europeiska flaggor. Bakgrunden har en enhetlig blå ton som framhäver flaggorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar tycker om den nya kulturbudgeten. Foto: Per Nilsson/SVT

Kulturens andel av budgeten fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

Kulturområdet får 9,3 miljarder kronor i regeringens budget för 2025. Det är en ökning från förra året där kulturen fick 9,06 miljarder kronor.

Samtidigt som kulturbudgeten för 2025 är den högsta i nominella tal, det vill säga utan hänsyn till prisförändringar och inflation, så sjunker kulturbudgetens andel av regeringens totala budget till 0,65 procent, enligt en genomgång av Magasin K. Det är den lägsta siffran på över 20 år.

– Det handlar om att kunna prioritera. Vi ska inte prata om att det hela tiden ska bli mer pengar till kulturen utan mer kultur för pengarna, säger kulturministern, moderaten Parisa Liljestrand.

Höstbudgeten 2024

Budgetens totala reformutrymme ligger på 60 miljarder och kulturens del av det består av 114 miljoner kronor.

– Vi är i en tid där det pågår nedskärningar i den regionala kulturen, i den kommunala kulturskolan, avgifterna höjs, vi har svårigheter på folkbiblioteken i nästan varenda kommun och i det här läget så kan inte kulturministern presentera en stark budget för kulturområdet fast regeringen har ett så här stort reformutrymme, säger Lawen Redar som är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson.

Mer pengar till att betala hyror

Flera stora kulturinstitutioner får kompensation för ökade hyreskostnader, en fråga som debatterats mycket i Kultursverige under de senaste åren.

Det handlar bland annat om Naturhistoriska riksmuseet, Nationalmuseum och Dramaten.

Regeringen höjer även anslaget till Skapande skola med 50 miljoner kronor men bidragen till den regionala kulturverksamheten minskas med 20 miljoner kronor under tre år.

Mindre pengar till studieförbunden

Redan i förra budgetpropositionen föreslog regeringen att successivt minska bidragen till studieförbunden. I budgeten för 2025 blev det en minskning med 100 miljoner kronor.

– Det är ett hårt slag mot studieförbunden, säger Calle Nathanson som är koncernchef för studieförbundet ABF Stockholm och tillägger:

– Sänker man stödet till studieförbunden på det här sättet slår det väldigt hårt mot hela kulturlivet i Sverige.

Sammanslagning stoppas

I november 2023 föreslog regeringen att Statens kulturråd och Konstnärsnämnden skulle kunna slås ihop och bad myndigheterna utreda frågan.

Men nu skriver regeringen i budgetpropositionen att sammanslagningen inte blir av då många avrått från det i remissrundan. Det har bland annat lyfts synpunkter om risken för intressekonflikter, mot bakgrund av att myndigheterna har olika uppdrag och målgrupper.

Kulturbudgeten i korthet

50 miljoner till Skapande skola 2025 -2027.

30 miljoner till vård av kyrkliga kulturminnen.

19 miljoner till Riksantikvarieämbetet för att trygga det statligt ägda kulturarvet i händelse av krig.

5 miljoner till Statens försvarshistoriska museer till förmån för fordonssamlingen.

5 miljoner till Nationalmuseum för ökade hyreskostnader.

10,6 miljoner till Naturhistoriska riksmuseet för ökade hyreskostnader.

5 miljoner till kulturlivets internationalisering.

7 miljoner till projektet ”om detta må ni berätta” som Forum för levande historia håller i, fler miljoner kommande år.

10 miljoner till Kungliga Operan för att delta i projektering av renovering. För 2026 väntas man få 21 miljoner för samma ändamål.

4,5 miljoner till Dramaten för höjd hyra.

20 miljoner mindre till regional kultur under tre år.

14,5 miljoner mindre under tre år till Kulturrådets anslag för allmän kulturverksamhet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet