En delad bild med två sektioner. Den vänstra delen visar Robert Uitto. Den högra delen visar en tom teater med röda stolar som är ordnade i rader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Uitto är ordförande för Länsteatrarna i Sverige. Foto: Privat/TT

Länsteatrarna: ”Ställer stad och land mot varandra i den här kulturbudgeten”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens kulturbudget för 2025 har väckt starka reaktioner från flera företrädare inom kulturområdet.

– Det blev en budget som tar väldigt mycket fasta på Stockholm, säger socialdemokraten Robert Uitto som är ordförande för Länsteatrarna i Sverige.

Organisationen Klys kallar kulturbudgeten för 2025 för en ”en stor besvikelse för landets kulturskapare och kulturliv” och fackförbundet DIK beskriver det som en ”otillräcklig kulturbudget”.

Samtidigt är Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren glad. Operan får 10,5 miljoner 2025 och året därpå 21 miljoner för att projektera den kommande renoveringen och flytten, något som han ser som en tydlig politisk signal om att Operan har hög prioritet.

Höstbudgeten 2024

”Det är glädjande att regeringen än en gång uttrycker betydelsen av Kungliga Operan och dess särställning som nationalscen” skriver Fredrik Lindgren i en kommentar till Kulturnyheterna.

Minskat bidrag till regionerna

I kulturbudgeten för 2025 minskas bidragen till den regionala kulturverksamheten med 20 miljoner kronor under tre år.

– Stockholm och kulturen i Stockholm behöver sina pengar för de har uppenbara problem, säger Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto som är politiskt aktiv i Socialdemokraterna:

– Men att i samma andetag utesluta satsningar på den regionala kulturen det betyder ju att man ställer stad och land emot varandra i den här kulturbudgeten och det känns ju inte bra.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Parisa Liljestrand för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet