En vagn med böcker på ett bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Fredrika kämpar läraren Katarina Henriksson för att orten ska få behålla sitt bibliotek. Se mer om kulturnedskärningarna i svenska kommuner i videon. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kulturkris i kommunerna: Fler än hälften skär ner 2024

Uppdaterad
Publicerad

55 procent av kommunerna i SVT:s enkät kommer att skära ner på kulturområdet 2024. Endast 9 procent klarar av att räkna upp sina kulturbudgetar i takt med inflationens kostnadsökningar.

Kulturlivet i Sverige har ett tufft år framför sig 2024, det visar SVT:s kommunenkät för det nya året.

En lång rad kommuner kommer att minska bidrag till kulturaktörer, kulturskola, studieförbund och kulturföreningar och flera kommunala verksamheter minskar sina öppettider.

Bibliotekssverige under press

I enkätsvaren är nedskärningar inom biblioteksverksamheter en återkommande sparåtgärd. I Gävle, Gnosjö och Uppsala stänger man bibliotek helt – och i Stenungsund stoppas bokbussen som regelbundet besökte åtta orter i kommunen. I Västervik stänger man ett bibliotek och ersätter det med bokbuss.

I Fredrika i Åsele kommun kämpar ortsborna nu för att få behålla sitt bibliotek, samtidigt som kommunen redan börjat flytta böckerna sex mil bort, till Åsele, efter ett nedläggningsbeslut.

– De har bara tömt hyllorna och tagit alla böcker . Det är jättetomt här. Vi trodde att man skulle vänta tills Förvaltningsrätten tagit upp vår överklagan. Det är skandal, säger läraren Katarina Henriksson till SVT Västerbotten.

Majoriteten skär ner

SVT:s kommunenkät visar att 55 procent av de svarande kommunerna kommer skära ner på kulturområdet 2024.

Utöver detta är de kulturbudgetar som inte bantas under hård press av den höga inflationen – endast nio procent av kommunerna svarar att de klarar av att räkna upp sina budgetar i takt med kostnadsökningarna.

I en serie publiceringar har Kulturnyheterna granskat läget för kulturlivet i Sverige:

Kartläggningen visar på miljonbesparingar inom kultur på regional nivå, att konkurserna ökat kraftigt och att regeringens ökning av de statliga kulturbidragen äts upp av inflationen.

I en intervju med Kulturnyheterna kommenterade kulturminister Parisa Liljestrand (M) att den höga inflationen kräver en stram budget, men att man följer konsekvenserna för kulturlivet.

– Jag sa 2022 att vi har några tuffa år att vänta. Det har det varit: 2023 var tufft, jag tror inte att 2024 kommer se annorlunda ut, säger Parisa Liljestrand.

Ögonblicksteaterns Johanna Salander sitter i en tom salong med blicken i golvet. Inför sitt 50-årsjubileum tvingades teatergruppen säga upp all personal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför sitt 50-årsjubileum tvingades Ögonblicksteatern säga upp sin personal. Hör tre röster från kultursverige om hur det tuffa ekonomiska läget drabbar dem. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Så gjorde vi enkäten

I november 2023 skickade SVT ut en enkät till landets samtliga kommuner angående ekonomin och eventuella besparingar inför 2024. Totalt svarade 215 kommuner vilket ger en svarsfrekvens på 74%.

Av dessa svarade totalt 146 kommuner (68%) att man kommer behöva göra besparingar inom något område under 2024, 44 kommuner (20%) svarade att man inte kommer behöva göra besparingar och 25 (12%) svarade att det var oklart.

De kommuner som uppgett att man kommer behöva göra besparingar har tillsammans med kommunerna som svarat att det är oklart fått frågan om inom vilka verksamhetsområden besparingarna sannolikt kommer genomföras.

65 procent av dessa kommuner svarar äldreomsorg, 61 procent svarar grundskola, gymnasieskola och övrig utbildning samt 55 procent som svarar att de kommer skära ner på kultur och fritid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.