SVT:s reporter Julia Lindvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Julia Lindvall om de tre viktigaste punkterna ur Vänsterpartiets skuggbudget. Foto: David Westling/SVT

MP: En procent av BNP till grön omställning

Publicerad

Miljöpartiets skuggbudget fokuserar på klimat, energi och tåg.

– Det som krävs nu är inte sänkningar för rika utan stora investeringar i grön omställning, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson.

Hon anklagar regeringen för att höja utsläppen istället för att sänka dem med sin budget.

Regeringen har lyckats med konststycket att öka utsläppen i en lågkonjunktur, då de annars brukar minska, säger hon..

Höstbudgeten 2024

Budgetmotionen matchar regeringens ordinarie reformutrymme, men MP föreslår utöver det en investeringsbudget som motsvarar ungefär 1 procent av BNP.

Pengarna ska gå till satsningar på exempelvis att bygga ut järnvägen, industriutveckling, naturliga kolsänkor, klimatanpassning och elektrifiering.

– Det skulle gynna oss nu och i framtiden, säger Janine Alm Ericson.

Vill satsa på tåg och kollektivtrafik

De punkter där MP:s budgetalternativ skiljer sig mest från regeringens är när det gäller satsningar på klimat, miljö, energi och kommunikationer, och särskilt på tåg och kollektivtrafik.

MP vill även införa en elbilsbonus på upp till 60 000 kronor, där människor på landsbygden ska få mer än den som bor i stan.

Men partiet lägger också mer pengar på statsbidrag till kommuner och regioner än regeringen.

– Regeringen låter den vårdkris de själva drivit fram bara fortgå, säger Janine Alm Ericson.

Säger nej till skattesänkningarna

Partiet säger nej till ytterligare jobbskatteavdrag, sänkt bensin- och dieselskatt och regeringens andra skattesänkningar. Partiet säger också nej till avskaffad flygskatt och vill i stället dubblera den.

För att finansiera sina förslag föreslår MP fler skattehöjningar, till exempel en bankskatt på övervinster, höjd progressiv kapitalskatt och höjd skatt för höginkomsttagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet