Tre porträtt av personer i professionell miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoter och statsråd klassas som höginkomsttagare. Men vad ska de göra för sina extra pengar nu när nästa jobbskatteavdrag rullas ut? Foto: svt

Socialdemokraternas oväntade reaktion på budgeten

Uppdaterad
Publicerad

POLITIKBYRÅN. Förvåning – men också tacksamhet. Här är Socialdemokraternas oväntade reaktioner på regeringens budget, som tydligt gynnar höginkomsttagare.

– Den här urkonflikten som varenda moderat och socialdemokrat har i sig sedan barnsben har vaknat till liv, säger Tobias Lundin Gerdås, tidigare politisk sakkunnig åt statsminister Stefan Löfven (S).

Under nästa år sänker regeringen skatterna med 27 miljarder kronor. Och i den här budgeten är det de som tjänar allra mest som kommer att få mer pengar i plånboken.

Att sänka skatten är klassisk moderat politik – men något oväntat har budgeten väckt glädje inom socialdemokratin.

Politikbyrån

– Budgeten gav oss en ganska fin höger/vänster-konflikt måste man ändå få säga. Det var lite överraskande, vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så rejäla skattesänkningar för den rikaste delen av befolkningen. Det känns som en rolig konflikt att ta i, säger riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S).

”En våt dröm för partistrateger”

Tobias Lundin Gerdås var tidigare politisk sakkunnig åt statsminister Stefan Löfven (S) och statssekreterare åt socialminister Lena Hallengren (S). Även han tror att såväl socialdemokrater som moderater är glada.

– Det här är en våt dröm för partistrateger. Efter ett par decennier där den politiska konflikten har fokuserat på invandring, identitet och kriminalitet får vi nu en klassisk uppgörelse mellan socialdemokratisk välfärdspolitk och moderat skattesänkarpolitik. Det där tror jag att båda sidor har längtat efter, säger han.

Flera socialdemokrater som Politikbyrån har talat med är inne på samma linje.

– Jag vill fokusera på sakpolitik och inte på kulturkrig, något som debattörer både till höger och vänster har ägnat sig åt under lång tid, säger riksdagsledamoten Aida Birinxhiku (S).

Väcker starka reaktioner i S

Att mediernas fokus har legat på att rika får mer i plånboken är också ett glädjeämne för partiet. Samtidigt finns det en viss oro över att skattesänkningarna kommer så långt innan valet 2026.

– Det finns det en nervositet kring huruvida folk har glömt bort det här till valet. Då kanske de försöker låta som ”Nya Moderaterna” igen, säger en person med insyn i Socialdemokraterna.

Frågan är om den nya budgeten kan bli en nytändning för Socialdemokraterna efter att fokus legat på SD i flera år.

– Det var länge sedan jag emotionellt kände så starkt emot en budget och jag tror att många hos oss reagerade på samma sätt.

Politikbyrån sänds på SVT Play onsdagar klockan 19.30 och klockan 22.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet