• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sucidforskaren Ullakarin Nyberg och Johanna Nordin, verksamhetschef på Självmordslinjen, är starkt kritiska till nya tv-serien ”13 skäl varför”. Foto: SVT/TT/Mind

Psykiatrikerföreningens ordförande: Lägg ned tv-serien

Uppdaterad
Publicerad

I USA har ”13 skäl varför” fått massiv kritik för att glorifiera självmord. Nu har serien lanserats i Sverige, och får hård kritik från både Svenska psykiatriska föreningen och organisationen Självmordslinjen.

– Jag är väldigt orolig för serien och vad den kan få för konsekvenser, säger Ullakarin Nyberg, suicidforskare och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

Tv-serien ”13 skäl varför” handlar om tonårstjejen Hanna som tar sitt eget liv. I USA har serien kritiserats av såväl lärarkår, föräldrar och psykologer för att glamourisera psykisk ohälsa och presentera självmord som en lösning på huvudpersonens alla problem.

Nu oroas även svenska experter av serien, som nyligen hade premiär på svenska Netflix. Suicidforskaren Ullakarin Nyberg, som är ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, menar att den explicita gestaltningen i tv-serien av självmordet kan vara direkt skadlig.

Serie om självmord

– Vi vet att det kan inspirera till val av metod, säger Ullakarin Nyberg.

Metoder kan smitta

Att ta del av berättelser om självmord är sällan eller aldrig ett tillräckligt skäl för någon att ta sitt liv. Men forskning visar att rapportering och detaljerade utsagor om tillvägagångssätt leder till en ökning av den specifika metoden bland de människor som är suicidala.

– Om jag är sårbar, och står och väger, och blir inspirerad till att välja en väldigt effektiv metod, så kan det bli att jag använder den metoden. Istället för att göra något där våra chanser att ingripa och rädda den här personen är större, säger Ullakarin Nyberg.

”Lägg ned eller gör om”

Medier är ofta selektiva med att rapportera om självmord, just på grund av smittorisken. Världshälsoorganisationen WHO har tagit fram riktlinjer för hur medier och kultur bör skildra självmord, för att undvika att det ska inspirera fler. Netflix bryter mot dessa, bland annat genom att alltså visa själva självmordsscenen utdraget och detaljerat.

– Jag är väldigt orolig för den här serien och vad den kommer att få för effekter och konsekvenser. Jag tycker att de ska lägga ned den, eller göra om den på något sätt. De kan göra om sista avsnittet och ge det lite mer hopp, säger Ullakarin Nyberg.

”Vårdslös skildring”

Hon får medhåll i sin kritik från Karin Schulz, som är generalsekreterare i Mind. Det är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och bland annat administrerar Självmordslinjen, en dygnet runt-öppen hjälplinje dit människor med självmordstankar kan ringa.

– Jag tycker att det är en del av deras etiska ansvar att se till att allt som visas inte kan skada de som tittar eller lyssnar. De skildrar självmord på ett vårdslöst sätt, genom att visa ett fullbordat självmord. Man visar precis hur hon gör det och man ser det väldigt tydligt, säger Karin Schulz.

Får man inte beskriva den typen av livsöden?

– Jo, fast de är inte så vackra som i det här fallet. Självmordet visas på ett ganska fint sätt och det är inte alls så brutalt som det i själva verket kan vara. Därför så bör man inte visa den här typen av scener, säger Karin Schulz.

Hopplös dramaturgi

Johanna Nordin är verksamhetschef på Självmordslinjen. Hon är kritisk inte bara mot den explicita självmordsscenen, utan mot hela Netflixseriens hopplösa dramaturgi.

– Man får en utväg: att hon tar sitt liv. Det finns inga andra alternativ. Är man inne i sina egna mörka tankar kanske man tänker: ”Det är precis så där jag känner, och det här är den lösning hon valde.” För det är klart att ta livet av sig är att lösa sitt problem. Men det skapar ju en massa andra problem och du kan dessutom inte ångra dig, säger Johanna Nordin.

Netflix har avböjt en intervju om kritiken. I ett pressmeddelande om kritiken i USA skriver företaget att de har gjort en dokumentär om psykisk ohälsa kopplad till tv-serien, och länkar till en sajt där människor som mår dåligt kan få stöd. Efter kritiken har de även valt att lägga till fler varningstexter i serien.

Länk: Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serie om självmord

Mer i ämnet