Hyllade rapduon Karpe: Man behöver inte sjunga på engelska för att nå ut

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har de sålt ut en av Oslos största arenor tio gånger på en månad, toppat listorna och vunnit alla de finaste musikpriserna. Duon Karpe är en institution i kultur-Norge och nu har de också sprängt gränserna och tagit norsk rap på Europaturné. 

Karpe, som består av Chirag Rashmikant Patel och Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, bildades i början av 2000-talet. De har sprängt flera gränser för vad som varit möjligt för hiphop i Norge, bland annat var de den första hiphop-akten att sälja ut arenan Oslo Spektrum. Med hitlåtar om såväl rasism i det norska samhället som hyllningar till hemstaden Oslo har de blivit några av landets allra största artister.

Förra året kom uppmärksammade EP:n Omar Sheriff, ett nytt steg i duons karriär med tydligare influenser från indisk och arabisk musik som de växt upp med. Texterna handlar om identitet och den ibland komplexa relationen till föräldrar som invandrat.

– Vi trodde det skulle vara det mest nischade projektet vi har gjort, vi tog oss friheten att blanda alla de språk, referenser och melodier som vi växte upp med. Men så slog det verkligen an något, säger Magdi.

Ger bort intäkter från all tidigare musik

Singeln PAF.no blev Norges tredje mest streamade 2022. Den är baserad på den tunisiska folkvisan Sidi Mansour, och titeln anspelar på den välgörenhetsfond som duon startat. Dit går numer alla intäkter från deras tidigare musik.

Har samhällsansvaret alltid varit självklart för er?

– På loven åkte Chirag till Indien och jag till Egypten. Det får en att inse vilken tur vi haft och hur mycket som inte handlar om hårt arbete, utan bara om plats. Om att vi är födda i Skandinavien, helt enkelt, säger Magdi.

”Helt nytt för norskspråkig musik”

I vår åkte de på sin första Europa-turné. Omar Sheriff innehåller texter på bland annat engelska, gujarati, arabiska och hindi, men det är trots allt norskan som dominerar.

– Det är något helt nytt för norskspråkig musik. Vi har fått lära oss att man måste sjunga på engelska för att få komma till Stockholm eller Berlin eller Paris. Att åka dit och sjunga på norska gör att man förstår att språk inte är så viktigt, för folk fattar ändå historien, säger Chirag.  

Se klipp från Karpes spelning på festivalen Lollapalooza i Stockholm i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.