Kan Instagrambilder på treåringar som sitter på toaletten räknas som integritetskränkande och utför barn som poserar i sina föräldrars influencerkanaler ett arbete?
Det är exempel på frågor som Institutet för juridik och internet (IJI) och Statens medieråd vill att regeringen ska utreda.
Arga barn i utsatt situation
Ett exempel på när så kallad ”sharenting” (föräldrar som delar) skulle kunna bryta mot lagen är när föräldrar publicerar foton eller videor på barn när de har ett ilskeutbrott.
– Om ett barn är mitt uppe i ett ”tantrum” och inte är medveten om vad som händer kanske man – med all välvilja – vill visa hur jobbigt småbarnslivet är. Men man ska tänka på barnet och fundera på om det kan vara ett olaga integritetsintrång, säger juristen Adina Schildt Gillion, som skrivit rapporten Juridiken bakom sharenting.
Lag i Frankrike
I Norge har en mamma dömts för att ha kränkts sitt barns privatliv när hon delade information om en pågående vårdnadstvist i en sluten Facebookgrupp. I Frankrike finns redan lagstiftning där medverkan i influerarvideos kan klassas som barnarbete och i Kenya har Högsta domstolen konstaterat att barns rätt till privatliv skyddas av barnkonventionen.
Men i Sverige finns i dagsläget inte några vägledande fall om föräldrars sociala medierbruk. Adina Schildt Gillion understryker att de flesta föräldrar inte vill sina barn illa och att fler riktlinjer skulle underlätta.
– På regeringsnivå bör man utreda om barn har ett tillräckligt gott skydd för sin integritet och inom arbetsrätten, säger hon.