Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Puts från innertaket på Naturhistoriska riksmuseet föll ner på skåp och golv för knappt två veckor sedan. Totalt rör det sig om uppskattningsvis 2-300 kilo puts. Foto: Mats Sköld/Naturhistoriska riksmuseet, och SVT

Naturhistoriska stänger – taket riskerar att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm stänger helt på grund av rasrisk i innertaket, meddelar överintendent Lisa Månsson.

Tidigare har flera utställningar samt butik, restaurang och hörsalar stängts, vilket Magasin K skrivit om. Och problemet som funnits med innertaket har varit känt en tid, säger Månsson till Kulturnyheterna. Men situationen har blivit akut först den senaste veckan.

– En stor bit av den här takputsen ramlade ned för snart en och en halv vecka sen. Ett tre kvadratmeter stort släpp med en vikt på mellan två och trehundra kilo har det bedömts som, säger hon.

Efter att man upptäckt samma problem i taket innanför huvudentrén fattades beslutet att stänga helt, på än så länge obestämd tid. Månsson beskriver läget som mycket allvarligt, nu väntar en utredning av fastighetsägaren Statens Fastighetsverk om vilka åtgärder som behöver tas.

– Nu kan vi inte bedriva någon publik verksamhet, jag känner en blandning av sorg och frustration, säger hon.

Hade räknat med 19 miljoner

Månsson ser även det ekonomiska läget framöver som tufft. Sedan fri entré slopats i och med den nya regeringen hade Naturhistoriska räknat med 19 miljoner kronor i biljettintäkter, som nu helt sätts på paus tills renovering kan genomföras.

Hon framhåller att Naturhistoriska behöver 27 miljoner kronor extra i statliga anslag inför nästa år för att klara en kraftig hyreshöjning samt kostnader kopplade till olika renoveringar.

Byggnadens underhåll täcks inte av det nuvarande anslaget, enigt Månsson. I år får Naturhistoriska 203 miljoner kronor i statligt anslag varav nästan en tredjedel används till hyra till Statens fastighetsverk. Renoveringarna gör i sin tur att hyran för fastigheten höjs.

Kulturministern: ”Bedrövad”

Under tisdagen besökte kulturminister Parisa Liljestrand (M) museet för att få en överblick av läget. Hon ser arbetet som behöver göras med Naturhistoriska och andra kulturhistoriska byggnader, exempelvis Kungliga operan, som omfattande.

– När jag klev in på kulturdepartementet blev jag smärtsamt medveten om hur tidigare regeringar har tillåtit flera kulturfastigheter att förfalla. Men man vänder inte en decennielång underhållsskuld över en natt.

Hon beskriver nuvarande situationenen på Naturhistoriska riksmuseet som bedrövlig.

– Det är bra att Naturhistoriska vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder men det gör mig bedrövad att det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.