Gunilla Persson, Danoel Nyhlén, Mark Safaryan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén och Gunilla Perssons advokat Mark Safaryan om hur de ser på fallet. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Henrik Norrsell/Per Nilsson/SVT

Gunilla Persson fick rätt mot Stoppa Pressarna: Skyldig till förtal

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls ett tryckfrihetsmål i Stockholms tingsrätt. Melodifestivaldeltagaren Gunilla Persson stämde kändissajten Stoppa Pressarna för grovt förtal och juryn har bedömt att Stoppa Pressarna gjort sig skyldig till ett fall av förtal.

Det var i början av 2022 som Gunilla Persson skickade in en stämningsansökan mot Stoppa Pressarna. Det gällde tre artiklar publicerade 2020 och 2021 som Persson och hennes advokat Mark Safaryan menar utgör grovt förtal.

I artiklarna står det att hon anklagats för djurplågeri, att hon stoppats vid svenska gränsen misstänkt för bidragsbrott och att hon varit en dålig förälder. Samtliga artiklar har senare tagits bort.

Dom meddelas om två veckor

Nu har en jury tagit ställning till om artiklarna utgjort förtal. Juryn anser att Stoppa Pressarna gjort sig skyldig till ett fall av förtal, men friar de två andra artiklarna, skriver TT.

Artikeln som fälldes var den om det misstänkta bidragsbrottet.

Tryckfrihetsmål skiljer sig från andra mål genom att en jury medverkar. Friar juryn den tilltalade är målet över, fäller den ska även juristdomare ta ställning i fallet och de dömer inte alltid likadant.

Dom meddelas i fallet om två veckor.

Flera fall på kort tid

Tidigare i år dömdes Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind till en månads fängelse för grovt förtal och i slutet av mars dömdes Expressens chefredaktör Klas Granström för förtal av en klimataktivist. Båda parterna har överklagat domen.

Hör Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén och Gunilla Perssons advokat Mark Safaryan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.