Ebba Witt-Brattström, Katarina Wennstam och Agneta Pleijel Foto: TT

Reaktionerna från Kultursverige: ”Hon går till historien”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius är död. Nu beskriver delar av Kultursverige hennes tid i Svenska Akademien som symbolisk.

– Det är väldigt få kvinnor som har det modet, säger professorn och författaren Ebba Witt-Brattström.

Sara Danius var den första kvinnan att blir ständig sekreterare i Svenska Akademien. I april 2018 avgick hon.

Författaren och debattören Katarina Wennstam talade på den knytblusmanifestation som anordnades utanför Börshuset i Stockholm efter att Sara Danius tvingats bort som ständig sekreterare.

– Sara var och förblir den person som helt och hållet bröt den tradition av tystnadskultur som fanns i Svenska Akademien. Det var någonting helt unikt i hur hon så snabbt tog ställning för att anklagelserna mot Akademien om brott skulle prövas rättsligt, säger hon.

”Vi pratade mycket om kvinnors utsatthet”

Enligt Katarina Wennstam har Sara Danius agerande i samband med krisen i Svenska Akademien haft stor betydelse både för de kvinnor som vittnade om den nu våldtäktsdömde Jean Claude Arnault, och andra kvinnor som på olika sätt har utsatts för sexuella övergrepp.

– Hennes sätt att prata om det här och lyssna har betytt otroligt mycket för många, säger hon.

Efter krisen i Svenska Akademien träffades Katarina Wennstam och Sara Danius privat.

– Vi pratade mycket om kvinnors utsatthet. Mäns våld mot kvinnor, sexuella övergrepp och tystnadskultur genom historien, säger hon.

– Nu är hon borta och det är en fruktansvärd sorg. Hon hade så otroligt mycket kvar att ge. Hon var en sällsynt kombination av det intellektuella som Svenska Akademien står för, och folklighet. Jag tror verkligen att hon kommer att gå till historien som en motpol till en sörja av vänskapskorruption, jäv och unkna värderingar.

”En tragedi för kulturoffentligheten”

Litteraturvetaren, professorn och författaren Ebba Witt-Brattström sörjer också Danius bortgång.

– Det här är en tragedi för den svenska kulturoffentligheten. Vi behöver våra kulturkvinnor och Sara Danius hade kunnat tillföra så otroligt mycket mer, säger hon.

Ebba Witt-Brattström tror att Sara Danius hade kunnat reformera Svenska Akademien om hon fått arbeta kvar. Att hennes chefskap ifrågasattes tror hon beror på att Danius styrde Svenska Akademien så som ständiga sekreterare har gjort före henne. Skillnaden är att de var män.

– Hon hade kunnat göra stor skillnad. Inte minst i prisgivande kommittéer för att låta kvinnor åtnjuta utmärkelser. Vi hade hoppats att det kunnat vara annorlunda. Nu handlar hennes arv istället om mod och sanningslidelse. Att inte bry sig om att förlora allt, för att man inte vandrar den traditionellt manligt dominerande kulturtraditionens vägar. Det är en stor inspiration för unga kvinnor, unga intellektuella.

Ebba Witt-Brattström ser det som hände i Svenska Akademien som ett symboliskt drama mellan kulturmän och kulturkvinnor som slutade med att Sara Danius blev utmanövrerad.

– Det är väldigt få kvinnor som har det modet. När hon väl bestämde sig så gjorde hon det fullt ut. Det kan jag verkligen beundra hos henne. Det hoppas jag att hon som förebild kan lära oss andra. Kosta vad det kosta vill – sanningen ska ut. Det är stort, säger Ebba Witt-Brattström.

”En tragisk ironi”

Författaren Agneta Pleijel mottog Svenska Akademiens nordiska pris 2018. I samband med det träffade hon Sara Danius.

– Jag har väldigt goda minnen av henne. Jag är verkligen bedrövad över hennes död. Jag kände henne inte nära, jag träffade henne mest när jag fick priset förra året, då sågs vi några gånger och pratade. Jag hör till dem som tycker att hon bar sig rätlinjigt och schysst åt när trasslet utbröt i Akademien på hösten 2017. Hon fick motta väldigt snåla omdömen i samband med det. För att inte säga förfärliga från en annan akademiledamot. Det tyckte jag var hemskt, säger hon.

– Det finns en tragisk ironi i att hon går bort efter ett sådant år.

SVT:s tidigare kulturchef Eva Beckman beskriver sin gamla universitetskompis Sara Danius som ”lite intelligentare och lite roligare” än alla andra.

Daniel Sandström är litteraturvetare, förläggare och var nära vän till Sara Danius.

– Många är antingen professorer eller journalister, eller författare. Sara var allting i ett, hon hade en bredd och en spets samtidigt vilket är väldigt ovanligt, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.