”Ge honom ingen luft. Idag är det bara kärlek”. Budskapet från scenen är tydligt när hundratals ungdomar samlas i Rågsved för att studsa med till Dizzys hit ”Zuttlukten” i augusti 2022. Konserten är ett svar på Rasmus Paludans planerade koranbränning, som äger rum ett hundratal meter bort.
Tilltaget lyckas - oroligheterna uteblir. Samtidigt ser de kommunanställda besvärade ut när kidsen vrålar med i musiken:
”Det sista du ser är en neger i en balaklava / Hoppar ut ur en mattsvart / Du blir smattrad, du blir jappad”.
Mångbottnade scener som denna är en av styrkorna i ”Svensk gangsterrap”, en initierad reportagebok om Sveriges mest kontroversiella kulturyttring.
På baksidan formuleras en central fråga: Kan man älska musiken och samtidigt ta avstånd från våldet som omger den? När författarens barn i boken ställer frågor om Yasin känns de färdiga svar som Arvidson gett i 20 års tid plötsligt ihåliga, otillräckliga.
I det ryms den vilsenhet som präglat musikjournalistiken sedan mordet på Einár: Att skilja på verk och person, som varit kulturvärldens ryggradsreflex, blir en svårsmält hållning när musik och gängkriminalitet flyter samman.
I boken broderas frågans komplexitet ut i sin helhet – men ges inget tydligt svar.
I stället pekar Arvidsson framåt i sin metod: Med en hybrid av kultur- och krimjournalistik visar han hur den som idag vill bevaka genren måste kunna citera såväl låttexter som förundersökningsprotokoll.
Genom att följa rapparna i musiken, på sociala medier, under rättegångar och begravningar tecknas en sårig kulturberättelse som utspelar sig mitt i en av vår tids stora samhällsfrågor.
Här finns också begränsningar. Arvidsons källor är till stor del anonyma, de stora stjärnorna har inte ställt upp och jag saknar verkligen brottsoffrens röster: Vad har familjerna till de mördade rapparna Einár och Rozh att säga om musiken och våldet som tog deras barn ifrån dem?
Trots luckor i berättelsen är ”Svensk gangsterrap” en lyckad ögonblicksbild, tagen mitt i ett kaotiskt skeende. Här är vi, just nu. I det finns ett journalistiskt värde.