Star Wars: Outlaws

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den öppna världen känns lite död och stum”. Foto: Ubisoft/Massive

Recension: ”Star Wars: Outlaws” av Massive Entertainment

Uppdaterad
Publicerad

Spela som rymdpirat i samma anda som Han Solo, men dämpa dina förväntningar. ”Outlaws” är ett mäktigt actionspel men har inte hela kraften med sig. Det saknas en minnesvärd story och en känsla av interaktivitet, säger spelkritiker Kristoffer Viita.

”Star Wars: Outlaws” är ett av årets mest efterlängtade spel, och kosmiska förväntningar är svåra att leva upp till.

Handlingen är förlagd efter ”Rymdimperiet slår tillbaka” och du spelar som Kay Vess, en tjuv som jobbar i samma skrupelfria anda som Han Solo, men istället för en brölande wookie som sidekick har du en gullig utomjording vid namn Nix som behändig medhjälpare. Nix är både spanare, knapptryckare och ficktjuv, vilket kommer väl till pass. Äventyren är actionpackade med laserpistoldueller eller svettiga smyg-sabotage. Tyvärr är ”stealth”-momenten ibland ofrivilligt påtvingade. Irriterande checkpoints för att spara och en förbluffande korkad AI är andra små irritationsmoment.

”Outlaws” är mer linjärt än ett rollspel med tusentals karaktärsval, även om dina förmågor blir bättre beroende på hur du spelar, och ditt rykte påverkas av vilket intergalaktiskt brottssyndikat du jobbar för. Svenska utvecklaren Massive Entertainment har gjort ett imponerande jobb med att hitta tonen från ”Star Wars” bortom all jedimagi – med en underjordisk värld full av prisjägare, lycksökare och tjuvar.

Ändå är det är svårt att inte känna en viss besvikelse över att den öppna världen är något stum. Fett att promenera runt i en äkta ”Star wars”-cantina, men lite futtigt att inte kunna mucka gräl med vem som helst. ”Grand theft auto V” är över tio år gammalt men erbjuder fortfarande en mer interaktiv värld än ”Outlaws”.

De olika planeterna är samtidigt rika på distraktioner och sidospår, som ofta ploppar upp när Kay swishar runt på sin svävande motorcykel. Ändå saknar jag en story med mer raffinerad dialog och minnesvärda möten. Det ger en vag ”deja vu”-känsla – av att ha spelat allt tidigare.

”Starfield” som släpptes förra året (endast på xbox och pc) är fortfarande svårslaget. I ”Star Wars”-universum kommer ”Knights of the old republic” alltid att vara ett mästerverk som alla andra spel mäts emot. ”Star Wars: Outlaws” kommer att göra fansen nöjda, men saknar kraften för något extra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.