Redaktören Marina Ovsiannikova: ”Jag gillar inte att Ryssland inledde den här invasionen”. Foto: Telegram/Reuters

Redaktören om protesten i rysk tv: ”Känner mig inte som en hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan greps den ryska tv-redaktören Marina Ovsjannikova av polis att hon i direktsändning protesterat mot kriget i Ukraina. I en intervju med Reuters ger hon nu fler detaljer om vad som hände efter gripandet.

Det var under tisdagen som Marina Ovsiannikova protesterade mot Rysslands krig i Ukraina – i ryska statliga tv-kanalen Kanal 1. Nu ger hon i en intervju med Reuters fler detaljer om vad som hände efter protesten. Till nyhetsbyrån säger hon att hon var rädd för sin egen säkerhet men att hon hoppades att protesten skulle öppna ryssars ögon för landets propaganda.

– Jag känner mig absolut inte som en hjälte, jag hoppades bara att uppoffringen inte skulle vara i onödan, och att folk vaknar upp till vad som pågår, säger Ovsiannikova till Reuters.

Tusentals ryssar har sedan kriget bröt ut gripits för att ha protesterat mot Rysslands invasion. Direkt efter kuppen i tv greps även Marina Ovsiannikova och förhördes i 14 timmar om bakgrunden, berättar hon.

– Ingen trodde på att det var mitt beslut. De hade olika teorier, som att det handlade om en konflikt på jobbet eller att jag gjorde det på uppdrag av väst. De kunde inte tro att jag hade så många invändningar mot regeringen.

Kallar Navalnyj för hjälte

Enligt redaktören var hon medveten om de eventuella juridiska följderna men att hon var villig att sitta i fängelse för det hon tror på, hon tillägger dock att hon i sådana fall hoppades på minimistraffet. Vid frågan om hon nu jämför sig med oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som dömts till fängelse för sin politiska hållning, svarar hon:

– Nej, jag jämför mig inte med honom. Han är en heroisk person, det är inte vem som helst som skulle ta det straffet för sina övertygelser.

Lindrigare straff än väntat

Inledningsvis rapporterades att Ovsiannikova kunde dömas till ett långt fängelsestraff efter protesten, men på onsdagen bestämde rysk domstol straffet till böter motsvarade 2 700 kronor.

Även om straffet blev lindrigare än trott ser redaktören sin framtid i Ryssland som osäker.

– Min äldsta son säger att jag förstört livet för hela vår familj. Han förstår kanske inte nu, men jag hoppas att mina barn i framtiden kan se att uppoffringen inte var för ingenting.

I klippet ovan kan du höra en bit ur intervjun med Ovsiannikova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.