Som en åtgärd för landets ekonomiska underskott har den slovakiska regeringen föreslagit en momshöjning på flera varor – däribland böcker.
Juraj Heger är ordförande för Slovakiens förening för förläggare och bokhandlare.
– Momsnivån påverkar inte bara priset på boken utan det är också en fråga om branschens hållbarhet, säger han.
Enligt Juraj Heger kan en momshöjning leda till att böcker blir dyrare och att det i sin tur kan leda till att färre böcker ges ut. Framförallt böcker med tydlig slovakisk förankring.
– Vi är ett väldigt litet land med ett litet språk. Speciella böcker som ingen kommer publicera någon annanstans i världen borde publiceras. Böcker om vår historia och andra lokala ämnen.
Finansministern: Mest rika människor som köper böcker
Landets finansminister Ladislav Kamenický har försvarat skatteökningen genom att hävda att studier visar att landets bokköpare främst är de förmögna medborgarna. Dyrare böcker skulle därför inte bli ett problem.
Uttalandet har lett till både kritik och näthumor. I sociala medier har flera laddat upp videor på sina boksamlingar och skämtsamt kallar sig miljonärer.
Kan börja gälla nästa år
Premiärminister Robert Fico och hans regering vill sänka Slovakiens underskott från runt 6 procent av BNP till 4,7 procent nästa år.
Juraj Heger har svårt att se att momshöjningen på böcker skulle göra stor skillnad.
– Bokmarknaden i Slovakien är väldigt liten, säger han och fortsätter:
– Det kan ha påverkan kortsiktigt, men långsiktigt skulle konsekvenserna bli för stora.
Om Slovakiens parlament röstar igenom förslaget börjar den höjda skatten på böcker gälla nästa år.